Pohjoinen nostaa Itä-Suomen köyhien joukosta

Ajan iloisia uutisia on, että Savo ja muu itäinen Suomi eivät kuulu enää Euroopan unionin köyhimpien joukkoon. Kun Itä-Suomi yhdistetään EU:n seuraavalla, vuosien 2014-2020 ohjelmakaudella samaksi tukialueeksi Pohjois-Suomen kanssa, vauraat Pohjois- ja Keski-Pohjanmaa nostavat savolaiset, pohjoiskarjalaiset ja kainuulaiset itse asiassa unionin kehittyneitten osien joukkoon.

Köyhästä kehitysalueesta, jossa bruttokansantuote on jäänyt alle 75 prosenttiin EU:n keskimääräisestä bkt:sta, Itä-Suomi muuttuu nyt siis parempiosaiseksi, kun bruttokansantuote on laskennallisesti jo 94 prosenttia unionin keskitasosta.

Asioissa on yleensä myös toinen puoli, ja niin myös tässä. Huonompi uutinen on Itä-Suomelle, että uuden luokituksen myötä neljä maakuntaa ovat vaarassa menettää merkittävän osan nykyisistä unionin aluetuista.

Samanaikaisesti tuki on vähenemässä myös kahta muuta kautta. Yhtäältä aluetukirahat supistuvat samassa suhteessa kuin EU:n tiukentaa budjettia. Alustavasti on puhuttu viiden prosentin säästötarpeista. Toisaalta Suomen keskushallinto – hallitus ja sen eri ministeriöt – haluavat irrottaa aluetuista osan valtakunnallisiin yhteishankkeisiin. Euroopan aluekehitysrahaston EAKR:n tuista valtio on ottamassa 10–20 prosenttia ja Euroopan sosiaalirahaston ESR:n tuista jopa 25–35 prosenttia.

Maakunnissa valtion tuloa tukiapajille on vastustettu jyrkästi, mutta ilmeisen huonolla menestyksellä. Viimeisenä toiveena on esitetty, että valtio tyytyisi mahdollisimman vähään.

Lopuillaan olevalla vuosien 2007-2013 ohjelmakaudella Itä-Suomi on saanut EU:n aluetukina 104 euroa asukasta kohti. Lähiaikoina saadaan jonkinlaisia osviittoja, paljonko tukisumma on putoamassa. Pohjois-Karjalan liitossa on tehty alustavia laskelmia, joissa toisessa tuki olisi maksimissaan 90 euroa ja minimissään 40 euroa asukasta kohti. Neljäntoista euron pudotus ei vähentäisi vielä olennaisesti itäsuomalaisten euroavustuksia. Sen sijaan minimivaihtoehto, aluetukien putoaminen alle puoleen nykyisestä, heikentäisi olennaisesti kahden Savon, Pohjois-Karjalan ja Kainuun kehittämisedellytyksiä, ja sitä eivät maakunnat voi tietenkään hyväksyä.

Itä-Suomi tarvitsee vielä ehdottomasti erityistukensa, sillä vaikka alue kuuluu tilastollisesti EU:n kehittyneimpiin, niin yksistään Suomen sisällä itäiset maakunnat ovat vielä pahasti muuta maata jäljessä. Itä-Suomen bruttokansantuote jää vielä 88,7 prosenttiin EU:n keskitasosta, kun Pohjois-Suomessa – Pohjois- ja Keski-Pohjanmaalla – puhutaan jo 107 ja Etelä-Suomessa 132,5 prosentista.

Yksi keino varmistaa nykyiset aluetuet on muuttaa maksuperusteita. Näin Itä-Suomi on jo menetellytkin. Alhaisen tulotason sijasta perusteeksi on otettu harva asutus. Jos liitto Pohjois-Suomen kanssa vie yhtäältä idältä EU-tukia, niin laajan Lapin avulla Itä-Suomi nousee EU:n harvaanasutuimmaksi osaksi, ja voi sillä perusteella pyytää lisäapua. Täyspotti Itä-Suomelle olisi koko maan etu, koska Suomi kuuluu kuitenkin EU:n nettomaksajiin.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Tahmean äidin omatunto – näin annan lapsilleni mallin mykkäkuurosta älypuhelimen jatkeesta

Voi käydä ihan hyvinkin

Luonto kiittää vieraslajin kitkemisestä

Talous hallitsee politiikan agendaa lähivuodet

Jotkut ovat väärässä

Ohisalo ja hallitusvastuu ohjaavat järkivihreyteen

Oikeistopopulistit jäivät hajalleenEU-parlamentissa

Pakkokielet

Perheiden asemaa kannattaa vahvistaa

Uotisen kauden huipennus käynnistää kulttuurikesän

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.