Pohjois-Korea loi ohjuksellaan pattitilanteen

Pohjois-Korean ohjuskoe viime keskiviikkona todisti, että mannertenvälinen ballistinen ohjus yltäisi mihin tahansa Yhdysvalloissa. Tiedemiesten laskelmien mukaan ohjus olisi teoriassa voinut kulkea jopa 13 000 kilometrin päähän laukaisupaikasta. Nyt ohjus nousi 4 500 kilometrin korkeuteen ja putosi 960 kilometrin päähän lähelle Japanin rannikkoa lennettyään 54 minuuttia.

Aikaisemmin kovin rehvakkaasti Pohjois-Korean­ diktaattorille Kim Jong-unille­ uhitellut Yhdysvaltojen presi­dentti Donald Trump tyytyi nyt­ sanomaan, että he hoitavat homman. Kim Jong-un oli myös sanavalinnoissaan aikaisemmin kuultua maltillisempi ja totesi, etteivät aseet ole vaaraksi millekään maalle tai alueelle niin kauan kun Pohjois-Korean intressejä ei loukata.

Yhdysvallat vaati YK:n turvallisuusneuvoston hätäkokouksessa, että kaikki valtiot katkaisisivat diplomaattiset suhteet ja kauppasuhteet Pohjois-Korean­ kanssa. Trump oli vaatinut Kiinan presidenttiä Xi Jinpingiä katkaisemaan raakaöljyn toimittamisen Pohjois-Koreaan ja että jos Kiina ei niin tee, Yhdysvallat ottaa asian omiin käsiinsä.

Yhdysvaltojen uhkaus on pahaenteinen, sillä Kiina on toistaiseksi vain väistellyt ottamasta kantaa öljynvientikieltoon. Tosin Kiina on sitoutunut tukemaan Korean niemimaan ydinaseettomuutta. Kiinan käytöstä selittää pelko siitä, että lisäpakotteet saattaisivat romahduttaa Pohjois-Korean hallinnon, mikä puolestaan voisi laukaista pakolaiskriisin, kun miljoonat pohjoiskorealaiset pyrkisivät Kiinaan. Pohjois-Korean ulkomaankaupasta Kiinan osuus on 90 prosenttia.

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov tuomitsi Yhdysvaltojen puheet turvallisuusneuvostossa verenhimoiseksi vuodatukseksi. Hänen mielestään sotilaalliset toimet Pohjois-Koreaa vastaan olisivat yksinkertaisesti virhe.

Pohjois-Koreassa juuri vierailleen venäläisvaltuuskunnan jäsenet puolestaan kertoivat perjantaina, ettei Pohjois-Korea ole valmis aseistariisuntaan, mutta ydinsotaan kyllä, jos Yhdysvallat sitä uhkaa.

Etelä-Korean sotilasasiantuntijat puolestaan arvioivat, että ohjuskokeet on saatettu tällä erää nähdä, jo siksikin, että pohjoisella pallonpuoliskolla alkaa talvikausi.

Voi olla, että Kim Jong-un pelaa vain omaa omituista peliään kylmäpäisesti – ja mahdollisesti bluffaten. Ohjuksen kantokyvystä on nimittäin edelleen epätietoisuutta. Toisin sanoen ei ole lainkaan varmaa, kykenevätkö pohjoiskorealaiset rakentamaan niin pienen ydinkärjen ohjukseen, että kantomatka ei lyhenisi olennaisesti. Sekin on kyseenalaista, miten taistelukärjelle kävisi ohjuksen palatessa maan ilmakehään tai miten ohjuskärki aktivoitaisiin. Kenenkään ei ole syytä testata, miten asianlaita on.

Syntynyt pattitilanne hyödyttää Kim Jong-unia. Diktaattori voi omalla omituisella tavallaan pitää itseään voittajana, kunhan kansainvälinen ruoka-apu yli 25 miljoonalle kansalaiselle ei vain lopu.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Ovatko kaikki lajit urheilua?

Pohjois-Savo on vahva urheilumaakunta

Toinen aalto ei enää yllättäisi suomalaisia

Junttia vituttaa väärässä paikassa, nössöä ei ollenkaan

Eläinten hyväksikäyttö johtaa kulkutauteihin

Juntti käyttää väärässä paikassa

Monipaikkamaalainen kaupungissa

Korona muuttaa työelämän käytäntöjä

Poliisin toimintavalmius riippuu resursseista

Vaka vanha Matti Vanhanen

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.