Pohjois-Savo voi jäädä ministerittä

Kokoomuksen Jyrki Kataisen johtamat hallitusneuvottelut alkavat olla päätöksessään, ja näin saavat myös kansalaisetkin lopulta kuulla, mitä kuusi poliittisesti hyvin eriseuraista puoluetta aikovat tehdä seuraavan neljän vuoden aikana. Ohjelman valmistuminen laukaisee perinteiseen tapaan veikkailut hallituksen ministereistä. Spekulointiaika jää onneksi varsin lyhyeksi, sillä viimeistään ensi viikon alussa puolueet joutuvat valitsemaan omat edustajansa tähän monella tapaa historialliseen "häviäjien hallitukseen".

Hallitukseen on arvioitu tulevan peräti yhdeksäntoista ministeriä. Jyrki Katainen on toistaiseksi ainoa, jonka paikka ja asema tiedetään: hän on pääministeri. Selvää on kyllä se, että myös viiden muun puolueen puheenjohtajat ovat mukana hallituksessa. Sen sijaan kenelläkään ei tunnu olevan vielä varmaa tietoa, mitkä salkut SDP:n Jutta Urpilainen, vasemmistoliiton Paavo Arhinmäki, vihreitten Ville Niinistö, RKP:n Stefan Wallin ja kristillisdemokraattien Päivi Räsänen saavat kannettavakseen.

Puolueensa puheenjohtajana Urpilainen on oikeutettu ns. raskaaseen salkkuun. Parin viime vuosikymmenen aikana on totuttu ajattelemaan, että pääministerin jälkeen suurinta valtaa käyttää valtiovarainministeri. Kysymys kuuluu: Onko Jutta Urpilainen varmasti puolueensa paras ehdokas valtiovarainministeriksi, kun hän on poliitikkona vielä varsin kokematon ja asiaosaaminenkaan ei ole ollut aina ihan vakuuttavaa?

Paras asiantuntemus valtiovarainministerin kovalle postille olisi tietenkin Eero Heinäluomalla. SDP:n kannalta olisi kuitenkin kiusallista, että SAK-taustainen pitkä mies jättäisi aina ja kaikessa varjoonsa puolueen puheenjohtajan. Jutta Urpilaisen kiistaton johtajuus puolueessaan edellyttäisi itse asiassa sitä, että Heinäluoma vapautettaisiin hallitushuolista ja nostettaisiin eduskunnan puhemieheksi, joka muodollisesti on heti pääministeristä seuraava tasavallan hierarkiassa.

Paavo Arhinmäki voisi olla kiinnostunut työelämään liittyvistä ministerintehtävistä ja Ville Niinistö ympäristöön liittyvien asioiden poliittisesta ohjailusta. Päivi Räsänen on lääkärinä erikoistunut terveyden- ja sosiaalipuolen kysymyksiin. Stefan Wallin on vastannut viime vuodet kulttuuri- ja nuorisoasioista. Nyt hän haluaa varmasti jotain muuta ja ehkä haastavampaakin tehtävää.

Jyrki Kataisen muutto Espooseen tietää sitä, ettei Pohjois-Savosta tulee toista kokoomuslaista ministeriä. Haaveeksi ovat jäämässä myös maakunnan demariministerit, kun Kari Rajamäkeä ja Tuula Väätäistä ei nähty enää hallitusneuvottelujen loppusuoralla.

Parempi ministerionni on tällä kertaa ilmeisesti Etelä-Savolla, sillä kokoomuksen mikkeliläinen kansanedustaja Lenita Toivakka ja SDP:n paluumuuttaja Jouni Backman ovat ilmeisen korkealla rankinglistalla.

Miten käy sitten Pohjois-Karjalan? Kokoomuksen Pekka Ravilla on kovaa kokemusta, mutta jostain syystä hänellä ei ole nostetta ministeriksi. SDP-läisistä parhaat mahdollisuudet lie europarlamentista kotiutuneella, kokeneella Riitta Myllerillä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Komea palkinto uurastajille

Wincapita oli oppitunti siitä, ettei rikos kannata

Liikkumisen kynnystä viisasta madaltaa

Vastuullinen yritystoiminta

Mieli maassa – ja taivaassa

Kansakoulun kirjaston lainausjonossa jonkun Adolf Hitlerin kanssa

Kauppakeskus pääsee pitkälle sijainnillaan

Ristiriitaisuudet riivaavat henkilöautoilla ajavia

Pythagoraan lause pysyy

Puhtaus on puoli ruokaa?

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.