Pohjois-Savon kuntavaalissa näkyi hallitusvastuu

Vihreitä ei voi edelleenkään pitää koko maan puolueena, vaikka se kasvattikin kannatustaan komeasti eri puolilla Suomea ja monin paikoin myös Pohjois-Savossa. Vaalituloksista voidaan lukea, että vihreillä on kannatusta kaupungeissa ja taajamissa. Kuopiossa paikkamäärä kasvoi kolmella, Siilinjärvellä samoin kolmella, Iisalmessa yhdellä ja Varkaudessa yhdellä. Koko maakunnassa vihreiden valtuutettujen määrä kasvoi 13:lla.

Vihreiden paras kasvualusta on asvaltti. Siellä missä on vihreää jo luontojaan, puoluevihreät eivät ole päätänsä nostaneet. Puolueella ei ollut yhtään ehdokasta Keiteleellä, Kiuruvedellä, Leppävirralla, Rautalammilla, Sonkajärvellä, Suonenjoella, Tervossa ja Vesannolla.

Perussuomalaisten nettomenetys oli koko Pohjois-Savossa 23 valtuutettua. Tappio on kirvelevä esimerkiksi Kuopiossa, missä valtuustoryhmä kutistui kuuteen, kun ennen oli yhdeksän valtuutettua. Vain Suonenjoella perussuomalaiset kasvattivat valtuutettujen määrää, missä valtuustoryhmä kasvoi kolmesta jäsenestä neljään. Perussuomalaisten kannatusta kasvatti aikaisemmissa kuntavaaleissa valtakunnallinen menestys. Edelleenkin puolue on silti merkittävä toimija maakunnan kunnissa.

Keskustan valtuutettujen määrä putosi 15 valtuutetun verran koko maakunnassa. Kuopiossa valtuustoryhmä kasvoi yhdellä, kiitos liitoskuntien. Muutoin puolueen menetykset jakautuivat melko tasaisesti eri puolille maakuntaa ja saipa puolue kolmessa muussakin kunnassa yhden valtuutetun lisää.

SDP:n valtuutettujen määrä olisi pysynyt jokseenkin ennallaan ilman rymistelyä Varkaudessa, missä nähtiin uskomaton osoitus sitoutuneisuuden ja ahkeruuden merkityksestä vaalityössä. Siellä SDP:n neljä uutta paikkaa entisten 16 lisäksi nostaa puolueen kahta paikkaa vaille yksinkertaiseen enemmistöön. Äänikuningas oli odotetusti ex-kansanedustaja Kari Rajamäki, joskin hänen äänimääränsä romahti 462 äänellä ja oli 734.

Kokoomus kuuluu Pohjois-Savossa niukasti häviäjien leiriin kuuden valtuutetun menetyksellään. Hallituspuolueet menettivät siten kaikkiaan 44 paikkaa Pohjois-Savossa.

Maakunnan kansanedustajien äänisaalismuutokset kiteyttävät vaalituloksen. Viime kuntavaalien äänikuningatar Sari Raassina (kok.) menetti asemansa. Silloin luotti 1 170, nyt 524. Markku Rossin (kesk.) menetys oli suhteellisesti vielä suurempi: silloin 884, nyt 361. Seppo Kääriäinen (kesk.) menetti hänkin: silloin 608, nyt 399. Elsi Katainen sai viimeksi 163 ja nyt 102. Kimmo Kivelä (ps.) selvisi vähällä: silloin 696, nyt 564. Markku Eestilä (kok.) pysyi samalla satasella: silloin 276, nyt 218. Vain Matti Semi (vas.) kasvatti äänisaalistaan. Kun 2012 tuli 518 ääntä, nyt tuli 553.

Hallitusvastuu siis painoi ja erityisesti perussuomalaisia. Äänestäneistä harmillisen moni jäi kotiin, mistä todistaa se, että äänestysaktiivisuus heikkeni kaikissa muissa kunnissa paitsi Kuopiossa, Vieremällä ja Vesannolla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Halpa pesukone ei ollutkaan halpa

Yksilökeskeisyys luomyös yksinäisyyttä

Aika ei ollutvielä kypsä hyönteisruualle

Mitä olikaan musta hiili?

Maanantaina on hyvät mahdollisuudet tuhlata veronkorotukset

Naton haasteena muuttaa määrärahat laaduksi

Työehtojen sovittelu on entistä vaikeampaa

Lyhyt kaava

Luottamus on kivijalka

Politiikassa on hyvä muistaa käytöstavat

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.