Pohjois-Savon lasten huono kunto vaatii selvityksiä

Ei näköjään riitä, että Pohjois-Savo on Suomen sairastavuusindeksin kärjessä, nyt myös huonokuntoisimmat viitos- ja kahdeksasluokkalaiset
lapset asuvat Pohjois-Savossa. Lähes 100 000 lapsen Move-mittaustulokset paljastavat, että hyväkuntoisimmat lapset asuvat Uudellamaalla, missä myös sairastuvuusindeksi on Manner-Suomen pienin (Helsingin Sanomat 12.12.).

Esimerkiksi niin sanotussa piip-testissä eli 20 metrin viivajuoksussa pohjoissavolaiset pojat pärjäävät kehnoimmin koko valtakunnassa, kun heistä 43 prosenttia jaksaa juosta vain alle viisi minuuttia. Vertailun viesteihin kuuluu, että etelän kasvukeskuksissa lapset liikkuvat samoin kuin useissa maakunnallisissa kasvukeskuksissa lähiseutuineen. Kuopio ja Joensuu poikkeavat linjasta: tulokset eivät yllä lähellekään koko maan keskituloksia. Yksinkertainen selitys tuloksille on tietysti se, että huonokuntoiset lapset eivät treenaa tarpeeksi.

Erityisen mielenkiintoista on, että maan keskiarvoon verrattuna huonoja tuloksia on kirjattu Kuopiossa, vaikka kaupungissa sanotaan sanotaan olevan suurista kaupungeista eniten liikuntapaikkoja asukasta kohti. Mahdollisuuksia siis on, mutta tuloksista päätellen ainakaan peruskouluikäiset lapset eivät niitä tarpeeksi käytä. On tosin hyvä muistaa, ettei huoli koske kaikkia lapsia. Kun puhutaan keskiarvoista, joukkoon mahtuu niin rapakuntoisia kuin huippukuntoisiakin.

Voi toki olla, että tulokset muuttuvat ainakin Kuopiossa. Marraskuussa yleisölle avautuneen Lippu-
mäen urheilualueen tekojääradalla on riittänyt väkeä jopa tungokseen saakka. Yli hehtaarin suuruisen radan suosiota selittänee osaltaan se, että tavalliselle kuntoilijalle radan käyttö on ilmaista varattujen harjoitusvuorojen ulkopuolella. Lisäksi suunnittelupöydällä on runsaasti uusia liikuntapaikkainvestointeja.

Kun puitteiden puutteesta ei ole kyse, lapsia pitäisi vain saada innostettua käyttämään liikuntamahdollisuuksia nykyistä enemmän. Suuri merkitys on myös sillä, mitä liikunnasta, kuntourheilusta tai huippu-urheilustakin ajatellaan ja puhutaan kotona. Toisaalta kodeissa on hieman sellaista ilmaa, että aivan liian moni liikuntaharrastus edellyttää jonkun urheiluseuran jäsenyyttä. Ilman sitä harrastus kuin harrastus tulee vieläkin kalliimmaksi. Koulujen liikuntatunnit ovat puolestaan vain maistiaisia; liikuntaa ei voi jättää pelkästään niiden varaan.

Sisäliikuntatiloja kannattaisi ehkä hyödyntää nykyistä enemmän sellaisissa kouluissa, joissa koulujen päättymisen ja illan urheiluseuravuorojen väliin mahtuu toimintaa. Urheiluseurojen ja kuntien pitäisi luoda yhteistyössä toimiva malli, joka mahdollistaisi ohjatun ja valvotun liikkumisen koulujen tiloissa.

Joka tapauksessa Pohjois-Savon lasten huono kunto vaatii joka kodissa, koulussa ja kunnassa selvityksiä syistä, jotta korjaaviin toimenpiteisiin osataan ryhtyä oikealla tavalla. Tarvetta toimiin on. Sairastuvuusindeksi osoittaa, että sairauksia ennaltaehkäisevälle työlle on runsaasti tilausta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Mielikuva perhe-elämästä on ollut liian yksipuolinen

Poliittiset virkanimitykset rapauttavat uskottavuutta

Tahko kelpaa Venäjän eliitille

Kuopiossa ja Jyväskylässä samoja mietteitä

Liikenneverot Savon kansan bensaa juo

Leikkauskiistassa on järkevää etsiä sopua

Työtä tarjolla tositarkoituksella

Menestysnälkä ei saa polkea eettisiä arvoja

Lemmikkialan kasvu ei laannu

Yksi asia yhdessä illassa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.