Poikkeusolot vaikuttavat kuntavaaleihin asti

Suurimpien eduskuntapuolueiden puoluekoneistot jyskyttävät suuremmin yskimättä kohti ensi kevään kunnallisvaaleja. Pohjois-Savossa ja Savo-Karjalan vaalipiirissä puolueet myöntävät, että ehdokasasettelun käynnistämisessä on ollut ongelmia, mutta silti on edetty likimain aikataulussa. SDP:llä ja keskustalla on molemmilla koossa noin viidennes vajaan viidensadan ehdokkaan tavoitteesta, kokoomuksessa on ylletty jo kolmannekseen (Savon Sanomat 30.6.).

Korona-aika asettaa omat erikoisvaatimuksensa vaalityölle, mutta poikkeustilanne voi myös herättää vaikuttamiseen.

Esimerkiksi Kokoomuksen Savo-Karjalan piirin toiminnanjohtajan Eeva-Liisa Perki-Latvaniemen mukaan korona on lisännyt vaali-intoa, kun yhteiskunnan toimintojen merkitys korostuu.

Oikeudenmukaisen ja vaikuttavan rahanjaon kysymykset nousevat jälleen vaalikeskusteluissa, sillä valtion- ja kuntatalouden syvenevässä kriisissä kunnissa on lähivuodet jaossa niukkuutta. Mahdollinen sote-uudistus vähentää kuntien tehtäviä merkittävästi.

Pienillä paikkakunnilla on luvassa jatkoa vähittäiselle väestökadolle, mikä tekee etenkin nuorten ehdokkaiden etsimisestä jatkuvasti entistä haastavampaa.

Kehityksen päälinjat ja poikkeusolot vaikuttavat eri puolueisiin hieman eri tavoin. Jos Suomeen ulottuu viruksen toinen aalto, kampanjointi painottuu vaikuttamiseen verkossa ja median välityksellä. Esimerkiksi Perussuomalaisten Pohjois-Savon piirin vaalipäällikkö Vesa Niskanen myöntää, että koronatilanne ratkaisee paljon.

Valtakunnallisissa kannatusmittauksissa eletään suvantovaihetta. Ylen tuoreessa gallupissa (2.7.) kaikki muutokset mahtuivat virhemarginaaliin. Vuoden alkupuoliskon ylivoimainen ykkönen, pääministeripuolue SDP näyttää saavuttaneen kannatuskattonsa.

Suurin muutos uhkaa keskustaa, joka on pitänyt perinteisesti valtaa maakuntien Suomessa. Kuntavaalit ovat aina korostetusti henkilövaalit, joissa ehdokasasettelu ratkaisee ja tuttu ihminen voi voittaa äänestäjän luottamuksen yli puolueuskollisuuden. Keskustan jääminen valtakunnallisesti reiluun kymmeneen prosenttiin tietäisi kuitenkin mullistuksia pientenkin kuntien poliittisissa voimasuhteissa. Keskustan suunnan ratkaisee syksyn puoluekokous, jossa kohuissa ryvettyneelle puheenjohtajalle Katri Kulmunille haetaan haastajaa.

Taloustutkimuksen tutkimusjohtaja Tuomo Turja muistuttaa, että pysähtynyt galluptilanne voi ennakoida myllerryksiä. Varmaa on, että kannatusluvut ehtivät heilua moneen otteeseen ennen ensi vuoden huhtikuuta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Kulmuni on köysissä

Viitostie parantuu sumppu kerrallaan

Vain hyvien ominaisuuksien haluaisi periytyvän, mutta se ei mene niin

Helppoja keinoja tulisi käyttää ennen vaikeita

Vakoojia ja populaarikulttuuria

Räjähdyksestä katastrofi kovaonniselle Libanonille

Uimareilla kelpo oltavat Kuopiossa

Päivän päähän näkee hämärästi

Koulujen määrä tuskin puolittuu loputtomiin

Rahalla saa ja hevosella pääsee

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.