Pois poteroista

Sinne tänne sinkoileva terveyspoliittinen keskustelu sai uuden avauksen, kun Vantaan terveystoimenjohtaja Timo Aronkytö esitti sairaalaverkoston tiivistämistä niin että viiden yliopistosairaalan lisäksi keskussairaaloita jäisi vain 2-4 (Kauppalehti 28.1.).

Hän pitää älyttömänä, että jokaisessa maakunnassa on keskussairaala, jossa ovat edustettuina kaikki perusterveydenhuollon ja erikoislääketieteen alueet. Etelässä keskussairaaloiden välimatkatkin ovat lyhyet. Pohjoisimpiin, Rovaniemen, Kemissä sijaitsevan Länsi-Pohjan ja Kajaanin keskussairaaloihin matkat ovat pitkiä.

Toistakymmentä keskussairaalaa voitaisiin Aronkydön mallissa muuttaa aluesairaalatyyppisiksi yksiköiksi, joissa hoidettaisiin muun muassa synnytykset, geriatriaa ja peruskansantauteja.

Lääkintöneuvos Erna Snellman sosiaali- ja terveysministeriöstä tulee Aronkydön näkemyksiä (Kauppalehti 29.1.), mutta huomauttaa, että ministeriö ei ole saanut sairaanhoitopiireiltä varteenotettavia ehdotuksia keskittämisen vaihtoehdoista. Kunnat eivät ole halukkaita luopumaan keskussairaaloista, eivät myöskään lääkärit. Snellman arvioi, että erikoissairaanhoitolain ja kansanterveyslain yhdistävässä terveydenhoitolaissa joudutaan ottamaan kantaa sairaaloiden keskittämiseen.

Ilman lakia mitään liikahduksia on turha odottaa. Kuten Paras-prosessi on osoittanut, lakikaan ei tahdo riittää. Terveydenhuollossa on kyse sairaiden hoitamisesta tehokkaasti ja koko yhteiskunnan kannalta taloudellisesti. Puolustuspoteroihin kaivautuminen oman määräysvallan säilyttämiseksi on hyvin lyhytnäköistä politiikkaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Totuudessa pysyminen ei aina ole ihan yksinkertainen juttu

Viranomaisia on varjeltava maalittamiselta

Kirkon rahat eivättahdo riittää seiniin

Ensi joulu sai muuttaa historian!

Postista al-Holiin

Britit halusivat päättää jahkailun brexitistä

Kinkku kuuluu yhä suomalaiseen joulupöytään

Tähtipölyä joulukuusen ympärillä

Valistunutta uskoa

Pohjois-Savon lasten huono kunto vaatii selvityksiä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.