Poissaoloissa pidettävä selkeät pelisäännöt

Kaikki lomalle matkustavat lapsiperheet eivät Pohjois-Savossakaan tee niin paraikaa käynnissä olevalla syyslomaviikolla. Savon Sanomien selvityksen mukaan kouluille tehdään anomuksia poissaoloihin reissuja varten yhä enemmän koulun yhteisten aikojen ulkopuolelta.

Talouden virkistyessä ja kuluttajien luottamuksen palaillessa matkoja tehdään yleisesti enemmän kuin taantumassa. Matkailusta on halpalentojen ja nettivarausten myötä tullut takavuosia edullisempaa. Toisaalta töissä olevien vanhempien yhdessä järjestämät vapaat eivät välttämättä osu virallisille lomaviikoille.

Myöskään parhaat tarjoukset eivät ajoitu sesonkeihin eli esimerkiksi koulujen vapaaviikoille. Poissaolojen myöntäminen kalliimpien ajankohtien ulkopuolelle on omanlaistaan mahdollisuuksien tasa-arvoa.

Poissaolojen täytyy tapahtua selkeissä rajoissa. Maksimina voi pitää yhtä ylimääräistä vapaaviikkoa lukukaudessa. Laki oppivelvollisuudesta määrää, että lasten on käytävä koulua säännöllisesti. Perheiden omat järjestelyt eivät saa johtaa vaatimuksiin ylimääräisestä henkilökohtaisesta opetuksesta.

Sekä koulun että vanhempien on lomienkin kohdalla ajateltava lapsen parasta. Pahoista oppimisvaikeuksista kärsivien ei pidä jättäytyä tahdista edes yhdeksi ylimääräiseksi viikoksi. Jos taas koulu sujuu mallikkaasti, voi ylimääräisen vapaan huoletta myöntää.

Kuopiolainen Puolakan perhe antaa mukavan esimerkin: kun viikon läksyt on ahkeroitu etukäteen, voi koulukirjat jättää aurinkoloman ajaksi kotiin (SS 16.10.). Sopivassa määrin perheen yhteinen irtiotto parantaa lasten hyvinvointia ja lisää virkeyttä koulunkäyntiinkin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Kaupunkien kasvuun liittyy epävarmuuksia

KuPS teki Kuopiosta taas jalkapallokaupungin

Väki vähenee, pidot paranee

Lisää lääkäreitä

Hyökkäyksiä karjataloutta vastaan ei pidä hyväksyä

Amerikkalaiset vaihtuivat venäläisiin

Ystävyys ei ole pakollista

Työhuone, tuleva innovaatio

Taas näyttää, että kyllä britit nyt lähtevät EU:sta

Saalistilastoista löytyy ikäviä viestejä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.