Poliisijohtajien huonomuistisuus on valitettavaa

Helsingin poliisin johto ja poliisin ylijohto saivat jo vuonna 2009 varoituksen Helsingin huumepoliisin päällikön Jari Aarnion yhteyksistä United Brotherhood-jengin johtajaan Keijo Vilhuseen. Poliisijohtajat saivat tuolloiselta valtionsyyttäjältä ja poliisirikostutkinnanjohtajalta Ari-Pekka Koivistolta kirjallisen päätöksen asiasta. Helsingin poliisipäällikkö Jukka Riikonen ja poliisiylijohtaja Mikko Paatero eivät muista nähneensä Koiviston päätöstä. Riikonen ei myöskään muista keskustelleensa asiasta Koiviston kanssa (Helsingin Sanomat 13.2.).

Poliisijohtajien huonomuistisuus on ymmärrettävää, mutta samalla äärimmäisen valitettavaa. Olisi kokonaisuuden kannalta erittäin toivottavaa, että miehet palauttaisivat muistiinsa tapahtumia, jotka johtivat valvontavelvollisuuden laiminlyönteihin. Miksi kontrolli petti? Olisiko tapahtunut voitu jotenkin välttää?

Poliisijohtajat ovat kenties tehneet virheellisiä päätelmiä, jotka ovat olleet väistämättömiä, jos tilannearviot ovat olleet vääriä. Onkin kysyttävä, saiko Aarnion tehokkaalta vaikuttanut työskentely poliisijohtajat sulkemaan silmänsä väitteiltä väärinkäytöksistä ja virkarikoksista? Kysymykseen voivat vastata ainoastaan asianomaiset itse. He voisivat sen myös tehdä pelkäämättä joutumistaan rikosvastuuseen, sillä rikoksena mahdollinen tuottamuksellinen virkavelvollisuuden rikkominen olisi jo vanhentunut.

Rikosoikeuden professori Matti Tolvanen Itä-Suomen yliopistosta kannattaa ajatusta, että poliisirikosten tutkintaa varten perustetaan erillinen yksikkö. Jo pelkästään Aarnion tapauksen perusteella siihen on kovasti syytä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Jalat maassa koronan kanssa

Presidenttipeliä ei pidä liikaa estelläkään

Savon maakunnat lumirajalla

Hypotenuusaa pitkin Kouvolaan

Perussuomalaiset pitäisi fasismin mieluiten piilossa

Mysteeri nimeltä auton hankinta

Suomen kuuluu auttaa kaikkein hädänalaisimpia

Tärkeät talkoot kuuttien puolesta

Näkkileipägate ei ole Kuopion suurin ongelma

Yhdysvaltojen poliittinen järjestelmä taas testissä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.