Poliisin kyky toimia on tärkeä turvata

Leppävirtalaiset kesämökinomistajat eivät pyynnöistään huolimatta saaneet apua, kun saksalaiset veneretkeilijät leiriytyivät heidän Pukinsaaressa sijaitsevan kesämökkinsä pihapiiriin tällä viikolla. Syy oli poliisin mukaan yksinkertainen: poliisin Varkauteen sijoitettu vene oli toisessa tehtävässä Kuopiossa. Poliisi arvioi, että koska kenenkään henki, terveys tai omaisuus ei ollut vaarassa, muita kuljetuskeinoja ei ryhdytty järjestämään.

Tämä pitkin paikkansa. Retkeilijät poistuivat yövyttyään. Ketään ei uhkailtu väkivallalla, mitään ei rikottu. Jos saksalaisia jostakin epäillään, niin luvattomasta leiriytymisestä. Siitä huolimatta kesämökin omistajien kiukku on oikeutettu: Mistä saa apua, jos poliisi ei pysty häätämään luvatonta väkeä? Entäpä, jos jotakin vakavampaa olisikin sattunut?

Poliisin kenttäjohto joutuu toimimaan niillä resursseilla, jotka sillä on käytössään. Poliisipartioita on iltaisin ja öiseen aikaan vähän. Sama pätee kalustoon. Vähistä poliiseista ei riitä joka lähtöön, vaikka haluja auttaa apua pyytäviä olisikin. Kenttäjohto joutuu asettamaan tehtäviä kiireellisyysjärjestykseen ja silloin joku joutuu aina kärsimään, jos ei muusta, niin ainakin turvattomuudentunteesta.

Leppävirran tapaus ei suinkaan ole läheskään vakavimmista päästä. Joskus poliisipartiota joudutaan odottamaan turhaan, vaikka oma tai läheisen henki todella on vaarassa. Kymmenien, jopa satojen kilometrien päästä poliisi ei ehdi ajoissa auttamaan, vaikka matkalle lähdettäisiin heti, kun hälytys on tehty.

Poliisiylijohtaja Mikko Paatero ei turhaan ole huolissaan poliisin resurssien alasajosta. Paatero kirjoittaa blogissaan, että poliisien määrää vähennetään tulevina vuosina kiihtyvään tahtiin. Resurssit siis vähenevät samaan aikaan, kun väkivalta ja varkaudet lisääntyvät.

Pohjois-Savon poliisi taas arvioi, että maakunnan teillä liikkuu viikonloppuisin satoja autoilijoita juovuksissa. Koska poliisin mahdollisuudet valvoa liikennettä ovat nekin rajalliset, vain murto-osa rattijuopoista jää kiinni. Suurin osa vaarantaa oman ja muiden teillä liikkuvien hengen kaikessa rauhassa.

On tärkeää, että poliisin riittävät toimintaedellytykset turvataan. Poliisien määrän vähentämistä on syytä harkita vielä tarkkaan, ja onneksi niin on jo tehty. Uuden hallituksen ohjelmassa on asetettu tavoite, että poliisien määrä vakiinnutetaan nykyiselle tasolle koko vaalikauden ajaksi.

Saksalaisten retkeilijöiden löytämä Pukinsaari sijaitsee harvaan asutulla alueilla. Sellaisiakin hallitusohjelmassa muistetaan. Ohjelmaan on kirjoitettu, että harvaan asuttujen alueiden turvallisuutta parannetaan tehostamalla viranomaisyhteistyötä. Mitähän se tässä tapauksessa olisi konkreettisesti mahtanut tarkoittaa? Kuka olisi lähetetty apuun, jos poliisi ei pääse?

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Taas näyttää, että kyllä britit nyt lähtevät EU:sta

Saalistilastoista löytyy ikäviä viestejä

Kaunis tragedia

Unelma, joka ei toteudu

Hoitojonoja puretaansoten ohituskaistalla

Jalkapallon EM-kisahuuma yltyy kotikatsomossa

Maakunnat toimivat tehokkaasti

Käy Auschwitzissa, niin voidaan puhua vihapuheen kriminalisoinnista

EU-jäsenyyden edut päihittävät edelleen haitat

Itsenäisyys-hankkeen karu jälkinäytös

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.