Poliisin on saatava oikeus peiteprofiilin tekemiseen

Viime viikolla julkiseen keskusteluun noussut laaja pedofiliatapausten sarja on vasta jäävuoren huippu. Poliisin tutkimuksissa on selvinnyt, että kymmenen miehen epäillään lähestyneen ainakin satoja 9-15 -vuotiaita tyttöjä nettipalveluissa ja keskustelufoorumeissa kesästä 2009 alkaen. Rikostutkijoiden mukaan vastaavien tapausten määrä lienee moninkertainen.

Poliisijohtaja Robin Lardot rauhoittelee lasten vanhempia. Hänen mukaansa poliisi on laskenut lasten hyväksikäyttötapausten ilmoituskynnystä, jonka vuoksi myös esille tulleiden tapausten määrä on kasvanut (Ylen teksti-tv 10.3.). Pedofilia sinänsä ei hänen mukaansa ole lisääntynyt.

Tuorein tapaus paljastaa, että lasten ahdistelijat ovat nuoria aikuisia tai keski-ikäisiä tavallisia miehiä. Osa heistä elää parisuhteessa ja heillä on myös omia lapsia. Näiden pedofiilien jäljille pääseminen on usein hankalaa siksi, ettei kukaan voi kuvitella, että heillä on kieroutunut mielenlaatu.

Pedofilia on yksi kammottavimmista rikosmuodoista. Teot ovat tuomittavia. Vanhempien tulisikin kannustaa lapsiaan ilmoittamaan aina, jos nämä törmäävät netin eri foorumeilla epäilyttäviin houkuttelijoihin.

Vanhempien ei kuitenkaan pidä kytätä lapsiensa netin käyttöä, vaan keskustella keskustelulinjoilla, Facebookissa ja muilla netin foorumeilla piilevistä vaaroista. Ongelmana näissä tapauksissa sukupolvien välinen ero: kaikki vanhemmat eivät välttämättä ole perillä keskustelufoorumien problematiikasta.

Lapset ovat usein vanhempiaan edistyksellisempiä netin käytössä. Tärkeää sen vuoksi on keskustella julkisesti netin vaaroista ja antaa näin eväitä sellaisille vanhemmille, jotka eivät ole perillä nykyajan tietotekniikan hienouksista.

Aiempien hyväksikäyttötapausten johdosta Helsingin poliisin virtuaalinen lähipoliisi päivystää netissä jatkuvasti. Hyvä näin. Lainsäädäntöä tulisi kuitenkin muuttaa niin, että poliisi pääsisi peiteprofiilien avulla entistä tehokkaammin pedofiilien jäljille. Nettipoliisille pitää ohjata myös lisää resursseja.

Hyväksikäyttötapauksissa rikollinen esiintyy yleensä feikkinä. Toisin sanoen mies voi tekeytyä profiilissaan vaikkapa alaikäiseksi tytöksi ja päästä tätä kautta yhteyteen uhrin tai uhriensa ja näiden kaveripiirien kanssa.

Tuoreimmassa rikosvyyhdissä pedofiilit esiintyivät poliiseina ja palomiehinä sekä itseään huomattavasti nuorempina. Pedofiilit houkuttelevat nuoria yleensä myös rahalla. Osaan nuorista taitava houkuttelu puree. Tärkeää tapausten selvittämisessä on, etteivät vanhemmat syyllistä lapsiaan. Asioista on myös puhuttava suoraan niiden oikeilla nimillä.

Nuoret puhuvat keskenään avoimesti pedofiileistä. Kokemusten vaihto voi paljastaa keskustelupalstoilla vaanivan rikollisen. Nuorten pitäisi epäilyttävissä tapauksissa puhua esimerkiksi vanhempiensa tai jonkun aikuisen kanssa, johon he luottavat.

Pedofiilien metsästämisessä on saatu hyviä tuloksia. Julkinen keskustelu, poliisin tehostunut toiminta ja kovien rangaistusten uhka ehkäisevät hyväksikäyttötapauksia. Toisaalta on muistettava, että pedofiili on mieleltään sairas ihminen eikä häneen välttämättä pure mitään sanktiot.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Postista al-Holiin

Britit halusivat päättää jahkailun brexitistä

Kinkku kuuluu yhä suomalaiseen joulupöytään

Tähtipölyä joulukuusen ympärillä

Valistunutta uskoa

Pohjois-Savon lasten huono kunto vaatii selvityksiä

Tiukasti suojeltua metsää on jo Albanian verran

Syrjästä parrasvaloihin?

Vereslihalla

Sote-palvelujen järjestämisessä liikaa vaihtelua

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.