Poliitikko median kynsissä

Lopuillaan oleva vaalikausi on erikoinen ja käänteentekeväkin. Ulkomailta rantautunut lama pani Suomessa asiat uuteen järjestykseen. Vanhasen hallitus joutui tekemään - jälkeenpäin arvioituna - tuikeita, mutta oikeaan osuneita lamantorjuntatekoja. Ennätysvelka on harteillamme.

Pääministeri vaihtui yllättäen. Mari Kiviniemi nousi tasaväkisen kilpailun jälkeen keskustan johtoon ja pääministerin paikalle. Matti Vanhasen vaaliraha-asioiden selvittely jatkuu perustuslakivaliokunnan ratkaisun perusteella.

Eduskunta ja politiikka ovat poikkeuksellisessa kärvennyksessä. Media ruotii politiikkaa monelta kulmalta, ei pelkästään vaalirahasotkujen tiimoilta. Myös poliitikon henkilökohtainen elämä ja jopa hänen läheistensä asiat ovat läpivalaisussa.

Tällä vauhdilla joutuu kysymään, missä ollaankaan eduskuntavaalipäivänä 17.4.2011. Raju on ajan riento.

Sähköisimpiä kysymyksiä on politiikan ja median kärjistynyt suhde. Tätä jännitettä vauhdittaa sukupolvien vaihtuminen, niin politiikassa kuin varsinkin median puolella.

Järjestys on selvä. Kansanedustajat ja ministerit tekevät poliittisia ratkaisuja, ja media niitä perkaa. Tarkkailun kärkeen ovat nousseet poliitikot itsessään, heidän tekonsa ja taustansa.

Juuri mikään ei ole poissuljettua, kun poliitikkoa aletaan ruotia. On nähty myös kiistattomia ajojahteja. Media pystyy - niin halutessaan - kaatamaan poliitikon. Kritiikkiin on ainakin osittain aihetta.

Poliitikon ja toimittajien läheiset suhteet kuuluvat historiaan. Nyt on tultu lähes toiseen ääreen.

Jännite on ja pysyy. Se kuuluu kansanvaltaiseen menoon.

Haapalan maalailu Tällä vaalikaudella tapahtunut politiikan raportointi on antanut osittain vinon kuvan poliitikon työstä. Politiikan arvostus on nyt alemmalla tasolla kuin kenties koskaan aiemmin. Jotkut 1930-luvun vuodet saattavat yltää samanlaisiin pohjalukemiin.

Voi olla, että heiluriliike median ja poliitikkojen välisessä suhteessa on hiljakseen kääntymässä takaisin paluumatkalle. Viime aikoina jotkut toimittajatkin ovat ryhtyneet uudelleen arvioimaan jännitteistä suhdetta.

MTV:n politiikan toimituksen päällikkö Timo Haapala maalaili Setä-Arkadian kolumnipalstalla 27.9.2010 kauhukuvan tilanteesta, jolloin kukaan järkevä suomalainen ei enää lähde politiikkaan. Haapalan mukaan pääministeriksi ei kohta valita pätevintä, vaan "sirkuspelle Hermanni, jolla ei ole perhettä, ei rahaa eikä omistuksia, ei kytköksiä, joka ei tunne ketään, varsinkaan suomalaisesta yhteiskuntaa."

Haapala ihmetteli sitäkin, että "ministerin tai edustajan erityisavustaja on kovaa kamaa rekrytointimarkkinoilla, mutta erityisavustajan esimies on typerys". Muitakin uudelleen arviointiin ja itsekritiikkiin viittaavia puheenvuoroja mediassa on ollut.

Apusen ehdotus Virheetön poliitikko on yhtä mahdoton ajatus kuin taustaton ja ilman arvoja oleva toimittaja. Toimittajalla on oma historiansa, mieltymyksensä ja jopa puoluekantansa. Kaikki tämä vaikuttaa hänen toimintaansa niin kuin jokaisen muunkin ammattilaisen osalta on asian laita.

Aamulehden entinen päätoimittaja, Elinkeinoelämän valtuuskunnan nykyinen johtaja Matti Apunen peräänkuulutti taannoin Helsingin Sanomissa toimittajilta avoimuutta: "Hei toimittaja, ketä kannatat?"

Jos toimittaja kertoisi kommenttipalstallaan poliittiset mieltymyksensä, arvio voitaisiin asettaa oikeaan valoon. Se helpottaisi lähdekritiikkiä.

Useiden ammattiryhmien poliittisia kantoja on jo kauan kyselyillä selvitetty. Apusen ajatus toimittajien puoluekannan selvittämisestä on rohkea. En usko, että se toteutuu.

Työnkuva hakusessa Erityisessä syynissä ovat olleet kansanedustajat. Vaalirahakertomusten ohella polttopisteessä ovat viimeisimmäksi olleet palkankorotukset ja hallintoneuvoston jäsenyydet ja palkkiot. Myös eduskunnan talous, hallinto ja toimintatavat on läpikaluttu.

Kansanedustajuus on Suomen perustuslain mukaan keskeinen ja vaativa tehtävä. Se edellyttää täysipainoista keskittymistä.

Kansanedustajuus on jossakin mielessä hakusessa. Se on muuttunut pelkästä sivuluottamustehtävästä päätoimeksi.

Liian monien sivutehtävien vastaanottaminen voi antaa sellaisen kuvan, että kansanedustajuus on ikään kuin laulupuu, joka mahdollistaa julkisuuden.

Kansanedustajuus on yllättävän vähän tutkittu asia. Olisi väitöskirjan väärtiä tutkia kansanedustajuuden muutoksia viimeisen parin kolmen vuosikymmenen ajalta.

Tarvitaan analyysia Pidän selvänä, että median ja poliitikon välinen suhde ei palaa vanhojen vuosikymmenten leppoisaan rauhantilaan. Molemmat toimivat parhaimmillaan kansanvallan hyväksi.

Joutuu kysymään, missä viipyy yhteiskunnallisen vallan analyysi.

Yritysten, etujärjestöjen, virkamiesten ja median vallankäyttö vaatisi samanlaista tiukkaa analyysia kuin poliitikkojenkin. Myös näiden valtakeskusten keskinäiskytkennät kuuluvat tarkasteluun.

Aivan sama on tehtävä kuntatasolla. Sielläkin kytkennät ovat ilmeisiä. Kysymys kuuluu, haluaako paikallinen media setviä lähiympäristönsä vallankäyttöä.

Kuntaministeri Tapani Tölli on oikealla asialla, kun hän suunnittelee kuntalain remontin yhteydessä kunnallisten päättäjien esteellisyyksien selvittämistä.

Suomi on todettu "maailman parhaaksi maaksi". Kansalaiset luottavat talouteensa ennätyskorkealla tasolla. Politiikalla - kansanedustajien työ mukaan luettuna - on luotu hyvinvointi-Suomelle menestymisen edellytykset.

Olisiko aika ryhtyä demokratian itsepuolustukseen?

Kirjoittaja on eduskunnan varapuhemies ja keskustan kansanedustaja Iisalmesta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Junttia vituttaa väärässä paikassa, nössöä ei ollenkaan

Eläinten hyväksikäyttö johtaa kulkutauteihin

Juntti käyttää väärässä paikassa

Monipaikkamaalainen kaupungissa

Korona muuttaa työelämän käytäntöjä

Poliisin toimintavalmius riippuu resursseista

Vaka vanha Matti Vanhanen

Suomalaisella matkailulla on näytön paikka

Neljä metriä on liian vähän, kun viuhtojia on paljon

Haaviston poliittista luottamusta koetellaan

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.