Poliitikkojen temppuilu kuriin

Äänestäminen valtiollisissa ja kunnallisissa vaaleissa oli vielä kolmekymmentä vuotta sitten juhlallinen toimitus. Vaalisunnuntaina vedettiin parhaat vaatteet päälle, äänestämisen jälkeen nautittiin vaalikahvit pullan kanssa.

Nykyään kansanvaltaa toteutetaan arkisemmin. Suuri osa poikkeaa äänestämässä ennakkoon, joko ruokatunnilla tai kauppareissun yhteydessä. Varsinainen vaalipäivä on useimmille aivan tavallinen sunnuntai.

Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että äänestäjät suhtautuisivat äänestämiseen kevytmielisemmin kuin aikaisemmin. Valtaosa äänistä annetaan harkitusti. Jopa äänestyslippuun piirretyt hämähäkit tai muut järjestelmää vastaan suunnatut protestit on mietitty etukäteen.

Ikävä kyllä, kaikki ehdokkaat tai valituksi tulleet eivät suhtaudu vaaleihin yhtä vakavasti kuin äänestäjien enemmistö. Äänestäjiä vedetään nenästä.

KOKOOMUKSEN eurokansanedustaja Ville Itälä ehdotti viime viikolla, että eurovaaleilla temppuilevat poliitikot pantaisiin kuriin lain avulla. Itälä on sydämistynyt Perussuomalaisten puheenjohtajan Timo Soinin uhkauksista asettua ehdolle ensi kesän eurovaaleissa, vaikka hänelle ei ole aikomustakaan ottaa vastaan paikkaa Euroopan parlamentissa.

Soini on perustellut aikeitaan muunmuassa närkästyksellään siitä, että irlantilaiset joutuvat tänä vuonna toistamiseen äänestämään Lissabonin sopimuksen hyväksymisestä.

Eduskunnan perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Kimmo Sasi (kok.) on sitä mieltä, että temppuilun kieltävän lain säätäminen ei ole mahdollista. Kenenkään aikomuksia ei voi etukäteen kartoittaa, Sasi perustelee.

Hän on oikeassa. Onkin toimittava toisinpäin: kun ehdokas valitaan vaaleilla johonkin tehtävään, hän ei voi jättää työtään hoitamatta ilman hyväksyttävää syytä. Soinin tapauksessa protestointi EU:ta vastaan ei sellaiseksi syyksi riittäisi.

SUOMEN eduskunnastakaan ei voi lähteä kuin hollituvasta. Perustuslaki sanoo, että "eduskunta voi myöntää kansanedustajalle tämän pyynnöstä vapautuksen edustajantoimesta, jos se katsoo, että vapautuksen myöntämiseen on hyväksyttävä syy".

Lisäksi perustuslaissa todetaan, että edustajantoimi keskeytyy siksi ajaksi, kun kansanedustaja toimii Euroopan parlamentin jäsenenä tai suorittaa asevelvollisuuttaan.

Käytännöksi on muotoutunut, että kansanedustajalle myönnetään ero, jos hänet valitaan tärkeään tehtävään, jota hän haluaa ryhtyä hoitamaan jo ennen seuraavia vaaleja.

Sen sijaan kyllästyminen tai turhautuminen kansanedustajan työhön ei riitä. Viime vuosikymmenellä eduskunta ei myöntänyt eroa Marjatta Stenius-Kaukosella (vas.) ja Vesa Laukkaselle (kd.) näillä perusteilla. Stenius-Kaukonen tyytyi ratkaisuun, mutta Laukkanen lopetti työnsä eduskunnassa, vaikka palkka juoksikin entiseen tapaan.

TEMPPUILLA voi toisellakin tavalla.

Kuntavaaleista on kulunut vasta vajaat kolme kuukautta eivätkä läheskään kaikki vaaleissa valitut uudet kunnan- tai kaupunginvaltuustot ole vielä ehtineet pitää ensimmäistäkään kokousta.

Siitä huolimatta muutama valtuutettu on jo ehtinyt vaihtaa puoluetta tai pyytää eroa valtuustosta.

Perussuomalaisten kansanedustaja Pentti Oinonen valittiin lokakuussa Rautavaaran valtuustoon, mutta nyt hän on päättänyt muuttaa Kuopioon. Muuttoaan Oinonen perustelee sillä, että hänen poikansa asuvat Kuopiossa ja sieltä on lyhyempi matka työpaikalle eduskuntaan.

Syynä on myös se, että Perussuomalaisia kohdellaan Oinosen mielestä kaltoin Rautavaaralla.

Minun mielestäni on melkoisen outoa, jos eduskuntaan valitulle miehelle ei jo ennen kuntavaaleja pälkähtänyt päähän, että muutto Kuopioon on edessä. Mitähän mahtavat tuumia ne kymmenet rautavaaralaiset, jotka äänestivät Oinosen valtuustoon itseään edustamaan?

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Jalkapallokansan elinkautinen päättyy vihdoin ja karmeat haavat umpeutuvat sielustani

Poliitikkojen ei pidä himoita valtavia eläkerahastoja

Taiteesta on keskusteltava nuorten kanssa

Energiafuusio

Kaikki lääkitykselle

Johtajapulmasta tulee pitkään imagotappiota

Energiamarkkinoilla on taas nähtävissä vaaran merkkejä

Suomen monitieteisin yliopisto

Malttia pöyristymisiin

Kuopion täytyy tarkastella menojakin kriittisesti

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.