Poliitikot taipuivat painostuksen edessä

Pahin vaihtoehto ei sentään toteutunut: Fimean alueellistamista Kuopioon ei peruuteta tämän hallituksen aikana, kuten jossakin vaiheessa jo vahvasti epäiltiin. Sen sijaan siirron ajankohtaa lykätään nyt neljällä vuodella niin, että laitoksen keskeisten toimintojen pitäisi olla Kuopiossa viimeistään vuonna 2018.

Neljä vuotta ei ole ihan mahdottoman pitkä aika, vastaavanlaisia lykkäyksiä on nähty lukuisissa julkisissa tai kunnallisissa hankkeissa. Jos Fimean johto ja nykyinen tai vuoden 2015 eduskuntavaalien jälkeen valittava hallitus pitävät pintansa, kertomus Fimean sijoittumisesta Kallaveden kaupunkiin ja terveystieteisiin painottuneen Itä-Suomen yliopiston kylkeen saa onnellisen lopun.

Mutta miten vankasti voivat kuopiolaiset, savolaiset ja kaikki valtionhallinnon alueellistamisen puolestapuhujat uskoa tuohon onnelliseen loppuun? Jäljet pelottavat jälleen kerran ja maakuntien lapsenusko on kovalla koetuksella. Tiistaina julkistetut ratkaisuesitykset sisältävät niin lukuisia varaumia, että Matti Vanhasen toisen hallituksen aikana tehdyn siirtopäätöksen henkeä ei ole ilmeisesti mahdollista toteuttaa täysimääräisesti.

Sosiaali- ja perusturvaministeri Paula Risikon esittelemä Fimea-ratkaisu näyttää päällisin puolin ja ensilukemalta ilmeisen hyvältä Kuopiolle. Paitsi että paikkapäätös pitää, niin myös kaikki avautuvat virat luvataan täyttää Kuopiossa - paitsi niissä tapauksissa, että erityisosaajat katsotaan tarkoituksenmukaiseksi sijoittaa jonnekin muualle. Näiksi vaihtoehtoisiksi paikkakunniksi nimetään Helsingin lisäksi muutama kaupunki Suomessa ja jopa maan rajojen ulkopuolella.

Toisin sanoen: jos joku korvaamattomana erityisosaajana pidetty henkilö ei halua jatkossakaan Kuopioon, hänelle voidaan järjestää etätyöpaikka jonnekin muualle. Näistä lähtökohdista valtiollisesta Fimeasta näyttäisi tulevan Suomen ensimmäinen työpaikka, jossa työntekijät saavat määritellä itse esimerkiksi perhesyihin perustuen, missä he työtään tekevät.

Jos näin laajamittainen, työntekijöistä lähtevä etätyö sallitaan Fimeassa, niin syntyykö tästä ennakkotapaus myös koko julkishallintoon? Voivatko valtion keskushallinnossa Helsingissä työskentelevät ryhtyä nyt halutessaan anomaan siirtoa maakuntiin, entisille synnyinsijoilleen?

Fimean, entisen valtion lääkelaitoksen, alueellistamispäätöksen lykkääminen ja puolittainen vesittäminen eivät ole kunniaksi Suomen poliittisille vallankäyttäjille. Edellisen hallituksen sosiaali- ja terveysministeri Liisa Hyssälä kesti Fimean helsinkiläisen henkilökunnan rajun painostuksen ja sijoitti uuden laitoksen Kuopioon silloisen valtiovarainministerin, nykyisen pääministerin Jyrki Kataisen sivustatuella.

Helsinkiläinen henkilökunta käytti nyt hallituksen poliittisen värin muuttumisen hyväkseen ja aloitti uuden räikeän kampanjan Kuopiota vastaan. Täyttä voittoa se ei vielä saanut, mutta merkittävän osavoiton kuitenkin. Luottamus hallitukseen koki kovan kolauksen Pohjois-Savossa ja laajemminkin maakunnissa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Lisää lääkäreitä

Hyökkäyksiä karjataloutta vastaan ei pidä hyväksyä

Amerikkalaiset vaihtuivat venäläisiin

Ystävyys ei ole pakollista

Työhuone, tuleva innovaatio

Taas näyttää, että kyllä britit nyt lähtevät EU:sta

Saalistilastoista löytyy ikäviä viestejä

Kaunis tragedia

Unelma, joka ei toteudu

Hoitojonoja puretaansoten ohituskaistalla

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.