Poliittinen epävarmuus varjostaa talouden nousua

Talouden suhdannevaihteluja on vaikea arvioida ajantasaisesti. Varsinkin nousukausien alkamishetken määrittämiseen paras väline on peruutuspeili. Silti voidaan sanoa, että tällä hetkellä vaikuttaa vahvasti siltä, että pysyvämpi kasvun aika on alkanut.

Raakaöljyn hinta on perinteisesti ollut hyvä suhdanteiden kuumemittari. Ennen finanssikriisiin käynnistymistä vuonna 2008 brent-laatuisen öljyn hinta kipusi enimmillään lähes 140 dollariin barrelilta. Alhaisimmillaan hinta kävi viime vuoden alussa 32 dollarin tuntumassa. Viime elokuusta lähtien hinta on trendinomaisesti noussut. Nyt se on noin 51 dollaria.

Tiistaina Helsingin pörssissä Metso Oyj:n kurssi pomppasi yli kuusi prosenttia. Yhtiön osavuosikatsauksen luvut ylittivät toki analyytikoiden arviot, mutta ylitykset eivät olleet niin suuria, että ne yksin selittäisivät hintapiikin. Suurin syy mitä ilmeisimmin oli se, että yritys arvioi kaivosteollisuuden palveluiden kysynnän paranevan hyvälle tasolle. Se todistaa kaivosmarkkinoiden elpyneen ja elpyvän.

Mikä sitten selittää kaivannaisteollisuuden nousua? Yksi selitys on teollisuusmetallien hintojen voimakas nousu. Kuumavalssatun teräksen hinta on noussut vuodessa yli 35 prosenttia. Alumiini on kallistunut lähes viidenneksen. Sinkki maksoi maanantain 36 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten. Myös autojen katalysaattoreissa tarvittavan palladiumin hinta on pompannut noin kolmanneksen.

Metsäteollisuudella on mennyt jo pitkään hyvin, eikä muutosta ole näkyvissä. Yksi hyötyjistä on vieremäläinen Ponsse Oyj, joka julkisti tiistaina jälleen hienoja lukuja kannattavasta kasvusta. Metsäkoneet ovat menneet hyvin kaupaksi ja huoltopalvelu on menestynyt. Tulosvauhti vaikuttaa pysyvän viime vuoden tasolla, jos isoja yllätyksiä ei tapahdu.

Talouden valoisia näkymiä varjostaa tällä hetkellä juuri ikävien yllätysten mahdollisuus. Talouden suurimpiin riskeihin on laskettava poliittinen epävarmuus, joka ei ole yksin Yhdysvaltojen presidentin Donald Trumpin syytä. Esimerkiksi yleinen kansallisuusmielisyyden voimistuminen on riski siksi, että se voi johtaa kaupan esteiden lisääntymiseen, rajakustannusten kasvuun ja euroalueella siirtymiseen omiin valuuttoihin.

Talouden ja politiikan riippuvuussuhteista oli hyvä esimerkki Ranskan presidentinvaalien ensimmäinen kierros, jonka jälkeen osakekurssit lähtivät nousuun. Tulos hälvensi epävarmuutta, kun maltillisten talousuudistusten puolesta puhunut Emmanuel Macron sai suurimman kannatuksen ja hänen ennustettiin päihittävän oikeistopopulistien ehdokkaan Marine Le Penin vaalien toisella kierroksella.

Maailmantalouden suurin arvoitus lienee, miten käy Kiinan. Maan talous kasvoi tammi-maaliskuussa 6,9 prosenttia viime vuoden vastaavaan aikaan verrattuna. On hyvä kysymys, miten pitkään kasvu voi jatkua nykyisellä tavalla eli metalliteollisuuteen ja kiinteistömarkkinoihin tukeutuen.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Sähkölaskun ale ei ole varma

Uudet rauhanmahdollisuudet Ukrainassa

Synkistelyn sijasta tarvitaan tutkimusta ja innovaatioita

Sydämen lisäksi pään on oltava mukana

Tahmean äidin omatunto – näin annan lapsilleni mallin mykkäkuurosta älypuhelimen jatkeesta

Voi käydä ihan hyvinkin

Luonto kiittää vieraslajin kitkemisestä

Talous hallitsee politiikan agendaa lähivuodet

Jotkut ovat väärässä

Ohisalo ja hallitusvastuu ohjaavat järkivihreyteen

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.