Poliittinen harkinta ei voi ohittaa säädettyjä lakeja

Viime vuoden lopulla Suomessa käytiin kiivas poliittinen keskustelu siitä, miten pitäisi suhtautua Syyriassa sijaitsevalla leirillä oleviin oman maan kansalaisiin. Al-Holin leirillä tiedettiin olevan kymmenisen suomalaista naista ja kolmisenkymmentä alaikäisiä lasta. Hallitus linjasi tuolloin, että lapsia autetaan tarvittaessa palaamaan Suomeen, mutta velvoitetta äitien auttamiseen ei ole.

On hyvä pysähtyä pohtimaan, mitä hallitus itse asiassa päätti. Tarkkaan ottaen ei oikeastaan mitään muuta kuin että suhtautumisessa leirillä oleviin suomalaisiin on noudatettava lakeja. Vaikeissa olosuhteissa eläviin alaikäisiin lapsiin sovelletaan lastensuojelulakia, mikä edellyttää aktiivisia toimia heidän saamisekseen inhimillisiin olosuhteisiin. Vapaaehtoisesti Isisin riveihin lähteneitä aikuisia valtiolla ei ole velvoitetta auttaa palaamaan Suomeen, mutta pienten lasten etu usein on, että heitä ei eroteta äideistään.

Jo joulukuussa Suomeen tuli leiriltä kaksi orpolasta. Kevättalvella palautukset kuitenkin menivät jäihin osin koronapandemian vuoksi.

Viikonvaihteessa Suomeen saapui kolme al-Holin leiriltä omatoimisesti lähtenyttä perhettä. Tulijoita oli yhteensä kaksitoista. Kyseessä ei ulkoministeriön mukaan ollut Suomen valtion toteuttama aktiivinen operaatio. Palanneet olivat päässeet Turkkiin ja hakeutuivat siellä Suomen konsulaattiin. Lapset ja heidän huoltajansa autettiin Suomeen konsulipalvelulain mukaisesti. Samalla tavalla viranomaisten pitää auttaa ketä tahansa ylitse pääsemättömiin vaikeuksiin joutuneita Suomen kansalaisia. Niin sanottu konsulikyyti ei suinkaan ole ilmaista, vaan kustannuksia joutuu jälkikäteen korvaamaan.

Oppositiopuolueet yrittävät nostaa tämänkin poliittiselle tasolle. Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho ja kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo syyttävät (Helsingin Sanomat 1.6.) hallitusta salailuista. Halla-ahon mielestä kolmen perheen tulo Suomeen on ”merkityksellinen tapahtuma suomalaisten turvallisuuden kannalta”. Orpo vaatii hallitukselta tietoa, jonka jälkeen ”tätä voidaan poliittisesti arvioida kunnolla”.

Halla-ahon huolen voi ymmärtää siinä valossa, että Suojelupoliisi pitää leirillä olevia naisia turvallisuusuhkana. Uhkaa ei kuitenkaan pidä liioitella. Nyt saapuneita naisia seurataan. On myös tutkittava ovatko he syyllistyneet rikoksiin. Se on vaikeaa. Isisiin kuuluminen ei Suomen lakien mukaan vielä ole rikos.

Orpolle voi huomauttaa, että viranomaisten lakiin perustuvaa toimintaa ei pidä poliittisesti arvioida. Poliittinen harkinta ei oikeusvaltiossa voi ylittää säädettyjä lakeja. Poliittinen prosessi tarvitaan lakien muuttamiseen, ei noudattamiseen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Kun Rautalampi tonttejaan pierulla myi

Jalkapannat hiertävät hallitustaipaleella

Puolueissa on viimein katsottava peiliin

Sisäisen linnakkeen vangit

Seksilakeja kiristettävä pulmista huolimatta

Politiikassa aika on hyvin suhteellista

Kansalle urheiluhuveja vastuullisesti

Lain ja valvonnan puutteet mahdollistavat riiston

Seitsemäs aalto

Poikkeusolot vaikuttavat kuntavaaleihin asti

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.