Poliittinen näytelmä

Sisäministeri Päivi Räsäsen (kd.) mielestä poliisiylijohtaja Mikko Paateron olisi syytä harkita eroa.

Räsänen on oikeassa siinä, että Paatero voi miettiä asemaansa. Ministeri on kuitenkin väärässä syistä, joiden takia poliisijohtaja saattaa mennä vaihtoon.

Tästä näkökulmasta ministerin ja poliisiylijohtajan yhteinen info torstaina oli vähintäänkin kummallinen näytelmä.

Tuli vaikutelma, että Räsänen teki Paaterosta syntipukin. Hätäisen harkinnan jälkeen syyksi kelpasi melko vähäinen erhe, vaikka poliisin nykytilasta olisi löytynyt paremmatkin perustelut höykytykselle.

Räsänen on järkyttynyt siitä, että Helsingin poliisilaitoksella ei ole virallisesti rekisteröityjä tietolähteitä. Räsäsen mielestä julkisuudessa olleet tiedot ja poliisin ohjeistus eivät täsmää. Tämän takia Räsänen haluaa selvyyden siitä, rikotaanko Helsingin poliisilaitoksella säädöksiä ja poliisihallituksen määräyksiä.

Paatero puolestaan on joutunut Räsäsen hampaisiin, koska ei heti kertonut ministerille epäselvyyksistä, vaikka sai itse tiedot muutamaa päivää aikaisemmin.

Nyt valtakunnansyyttäjä tutkii, onko lakia noudatettu. Viimeistään valtakunnansyyttäjän tulkinta ratkaisee, putoaako poliisijohdossa päitä. Paatero saattaa antaa oman vastauksensa kuitenkin jo alkuviikosta. Jos Paatero päättää erota, ei sen voi antaa tapahtua näin heppoisin perustein.

Paatero myöntää, että hänelle oli kerrottu noin viikkoa aikaisemmin siitä, että tietolähteiden käyttäminen ei ehkä ole säädösten mukaista. Paatero ei antanut asialle sitä painoarvoa, joka sille olisi kuulunut. Hän ajatteli, että ministerin maailmassa asia on vähäpätöinen–eikä se ollut päällimmäisenä Paateronkaan prioriteettilistalla.

Helsingin poliisilaitoksella on tietolähteet jätetty rekisteröimättä käytännön syistä. Yksi peruste on tietolähteiden suojeleminen. Sen arvon ymmärtää jokainen poliisi. Raadollisen kenttätyön näkökulmasta Paateron rike ei siis ole kovin merkittävä. Hän on poliisi ja ajattelee kuin poliisi.

Ehkä oleellisempi kysymys on se, miksi poliisiasioista vastaava ministeri on niin yllättynyt käytännöistä, jotka todellisuudessa perustuvat pitkään perinteeseen, kokemuksiin sekä ammattitaitoon. Tietolähdetoiminnan järjestämisessä alamaailman koodiston ymmärtäminen on välttämätöntä.

Poliisin toiminta on tällä hetkellä erityisen julkisen mielenkiinnon ja keskustelun kohteena muun muassa siksi, että organisaatiosta vuodetaan tietoja ulkopuolisille. Lahjuksista epäiltynä oleva huumepoliisin päällikkö Jari Aarnio joutui aikoinaan itsekin alamaailman hyökkäyksen kohteeksi, koska hänen osoitetietonsa olivat päätyneet rikollisille.

Räsänen perää ehkä turhan innokkaasti tietolähteiden virallista rekisteröimistä. Kannattaa muistaa, että rikollisten keskuudessa viralliselle tietolähteelle on aivan oma nimityksensä eli vasikka. Jos vasikka paljastuu, hänen henkensä on vaarassa. Poliisin ollessa myllerryksessä on vaikea kuvitella, että tietolähde suostuisi rekisteröimiseen.

Olisiko ennen absoluuttista rekisteröimispakkoa syytä varmistaa ensimmäiseksi, että poliisilaitos tervehtyy? Se tarkoittaisi sisäisten valtataistelujen lopettamista, käytäntöjen korjaamista, tietoturvallisuuden parantamista ja vahvaa johtamista. Pitäisi myös päättää, kenelle jatkossa kuuluu järjestäytyneen rikollisuuden torjunta.

Enemmän kuin ministerin informoimisessa sattunutta lapsusta Paateron pitäisi miettiä sitä, onko hän sellainen johtaja, jonka poliisi tässä tilanteessa tarvitsee.

Paatero on ollut etäinen ja välttelevä sisäisissä kiistakysymyksissä. Niissä on hyvin paljolti kyse resursseista sekä Helsingin poliisilaitoksen ja keskusrikospoliisin valtataistelusta.

Poliisin johtaminen on se tärkein kysymys, josta Räsäsen kannattaisi murehtia. Tilanteesta on päästävä nopeasti eteenpäin. Poliisiylijohtajan vaihtaminen on yksi tapa viestittää, että tästä alkaen asiat muuttuvat.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Keski-ikäänliukuja

Isoja riskejä Iranin jaUSA:n uhittelussa

Kuopion seutu avautuu ruokamatkailulle

Ilmasto pysyy mielessä – Kunnatkaan eivät seuraa toimettomina sivusta

Grilli ei kuulu joukkoon

Eropiikki aina, kun Räsänen puhuu kirkosta

Yliopistojen todistusvalinta johtaa uusiin ongelmiin

Kannattaako metsien jatkuva kasvatus?

Väki keskittyy Kuopiossakin

Uusi nelivuotiskausi alkamassa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.