Poliittinen tausta ei voi olla kynnys

Oliko Esa Härmälän nimittäminen työ- ja elinkeinoministeriön energiaosaston osastopäälliköksi poliittinen virkanimitys? Kyllä oli, jos poliittisella virkanimityksellä tarkoitetaan sitä, että nimitettävällä on selkeä puoluetausta. Ei ollut, jos poliittisella virkanimityksellä tarkoitetaan sitä, että puoluetausta ratkaisi nimityksen.

Hallitus nimitti keskustataustaisen Härmälän uuteen tehtävään ylimääräisessä istunnossaan perjantaina. Ylimääräinen istunto jouduttiin järjestämään sen vuoksi, että nimitys ei edennyt valtioneuvoston normaalissa viikkoistunnossa torstaina. Viivytys johtui siitä, että vihreiden puheenjohtaja, työministeri Anni Sinnemäki pyysi asian vielä pöydälle.

Sinnemäki on luonnollisesti oikeassa siinä, että energiaosaston osastopäällikön tehtävä on yksi keskeisimmistä virkamiestehtävistä valtion keskushallinnossa. Hän johtaa energiaratkaisujen valmistelua, ja niitä riittää tulevina vuosinakin, vaikka kahdelle uudelle ydinvoimalalle myönnettiinkin tänä vuonna periaateluvat.

On ensinnäkin mahdollista, että ydinvoimaratkaisuja tehdään myös ensi vuonna alkavalla uudella vaalikaudella. Ilman lupaa tänä vuonna jäänyt Fortum ei suinkaan ole luopunut omista suunnitelmistaan, joilla on myös poliittista kannatusta. Sen lisäksi edessä ovat lähivuosina konkreettiset toimet, joilla toteutetaan ydinvoimaratkaisujen kylkiäisenä tehdyt bioenergiaratkaisut.

On muistettava, että nimenomaan vihreiden agendalla energiapolitiikka on kärkisijoilla, mikä varmasti selittää Sinnemäen empimistä.

Kritiikkiä Härmälän nimitys on saanut myös muualta sen vuoksi, että hän ei varsinaisesti ole meritoitunut energia-asioissa. Ennen kaikkea hänet muistetaan pitkäaikaisena maataloustuottajien etujärjestön MTK:n puheenjohtajana. Neljä viime vuotta hän on työskennellyt Euroopan lannoiteteollisuusjärjestön toimitusjohtajana Brysselissä.

Energia-asioiden yksityiskohtien tuntemusta työ- ja elinkeinoministeriön energiaosastolla on kuitenkin riittävästi. Nimitystä valmistelleet virkamiehet nostivatkin Härmälän ykkössijalle hänen johtajantaitojensa vuoksi. Nimitysmuistiossa hänen vahvuudekseen mainittiin myös kyvyt vaikuttaa EU:ssa.

Olisi ollut aika erikoista, jos Härmälän nimittämistä esittänyt elinkeinoministeri Mauri Pekkarinen (kesk.) olisi poikennut virkamiestensä yksimielisestä näkemyksestä ja päätynyt jonkun toisen hakijan kuin Härmälän kannalle.

Nykyistä hallitustakin on arvosteltu poliittisista virkanimityksistä. Keskustelua käytiin viimeksi, kun Kelan pääjohtajaksi nimitettiin keskustalainen Liisa Hyssälä. Hyssälä varmasti oli pätevin virkaa hakeneista. Nimitysprosessia voi kuitenkin perustellusti kritisoida siitä, että tehtävä läänitettiin keskustalle ja nimenomaan Hyssälälle jo hyvissä ajoin. Se karsi muita päteviä hakijoita.

Härmälän nimitystä ei voi moittia samasta asiasta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Politiikassa aika on hyvin suhteellista

Kansalle urheiluhuveja vastuullisesti

Lain ja valvonnan puutteet mahdollistavat riiston

Seitsemäs aalto

Poikkeusolot vaikuttavat kuntavaaleihin asti

Seitsemäs aalto on suurin

Onneksi meistä ei ole marjanpoimijoiksi

Lähimatkailu korvaa tapahtumien puutetta

Professorikato uhkaa tutkimuksen laatua

Vieraat termit eivät saa olla sumuverho

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.