Poliittiset läänitykset joutavat historiaan

Yleisradion uuden toimitusjohtajan valinnasta sosiaalidemokraattisessa puolueessa noussut purina kertoo mainiolla tavalla, miten vaikea puolueiden on luopua poliittisista virkaläänityksistä. Kipeää tekee SDP:ssäkin: Ylen toimitusjohtajana on vuodesta 1969 lähtien ollut sosiaalidemokraatti. Nyt demariketju katkesi ja huuto oli heti valinnan jälkeen sen mukaista.

Mikael Jungnerin korvaamisesta Nokian palveluksessa meritoituneella Lauri Kivisellä on kuitenkin hyvin vaikea löytää puoluepoliittisia vivahteita. Edessä olleen väistämättömän muutoksen ylimmän johdon rekrytointitavoissa saattoi päätellä jo siinä vaiheessa, kun uusi Yle-laki hyväksyttiin. Yleisradio sai riippumattoman hallituksen, jolle toimitusjohtajan valinta kuuluu. Jos hallitus aidosti on riippumaton, se ei saa välittää puoluepoliittisista lehmänkaupoista tai harjoittaa puoluepoliittista harkintaa.

Joillekin tosin saattoi olla yllätys, ettei Jungnerin pestiä viisivuotisen määräajan jälkeen uusittu, vaan rekrytointitapojen muutos näkyi käytännössä jo nyt. Jungner on kiistatta kyennyt kohentamaan Yleisradion taloutta. Kipeitäkin leikkauksia pöhöttymään päässeessä yhtiössä on tehty. Jungner on muutenkin toteuttanut Yleisradion hallituksen hyväksymää strategiaa.

Yleisradion kaltaisen yhtiön menestyksekkääseen johtamiseen kuuluu kuitenkin paljon muuta. Merkitystä on myös toimitusjohtajan käyttäytymisellä julkisuudessa. Jungnerin käyttäytyminen ei aina ole ollut omiaan lisäämään Yleisradion nauttimaa arvostusta. Tätä yhtiön hallitus ei tietysti halua sanoa julki.

Kivisen käyttäytymisestä Yleisradion hallituksen ei tarvitse olla huolissaan. Hän käyttäytyy kuin ammattidiplomaatti, niin kuin suuren kansainvälisen yrityksen yhteiskuntasuhteista ja tiedotuksesta vastaavan johtajan pitääkin menestyäkseen käyttäytyä. Hänen lojaalisuutensa työnantajaansa kohtaan on koeteltu monta kertaa. Aamulehden päätoimittaja Matti Apunen luonnehti (19.2.) Kivistä Suomen tiukimmaksi hillotölkiksi. Luonnehdinta kuvaa hyvin Kivisen tapaa annostella hallussaan olevaa tietoa omasta työnantajastaan.

Entäpä Kivisen pätevyys Yleisradion johtoon? Hänen tietämystään journalismin toimintavoista ei kannata epäillä, vaikka hän onkin hankkinut tietonsa ja kokemuksensa pöydän toisella puolella tiedottajana, ei toimittajana. Yleisradion kaltaisen välineen tekniset mahdollisuudet hän hallitsee luonnollisesti hyvin. Vasta käytäntö näyttää millainen visionääri hän on. Tähän saakka hän on huolehtinut muiden hahmottelemien visioiden myönteisestä julkisuudesta.

Ennen kaikkea Kivinen on kuitenkin ammattijohtaja. Kun hän tietää, mitä työnantaja häneltä odottaa, hän etsii keinot, joilla tavoitteet voidaan toteuttaa. Yleisradio on liikeyritys, vaikka sen tuotot kerätäänkin asiakkailta tulevaisuudessa veroluonteisella maksulla. Siksi kokemus liike-elämästä on eduksi.

Edessä on pian myös eduskunnan valvonnassa toimivan Kansaneläkelaitoksen pääjohtajan valitseminen. Toivottavasti Kelassa uskalletaan purkaa keskustan vuosikymmeniä kestänyt puoluepoliittinen läänitys.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.