Poliittiset pukit vahtivat tuottoisaa kaalimaata

Kukaan ei kiistä, että nuorisojärjestöt tekevät arvokasta työtä. On paikallaan, että niiden toimintaa tuetaan verovaroista. Nuorisojärjestöjen valtiolta saama avustuspotti oli viime vuonna noin 11,4 miljoonaa euroa. Avustusten kokonaismäärä on viime vuosina hieman laskenut, mikä johtuu julkisen talouden säästötalkoista. Valtion kaikista menoista avustussumma lohkaisee kuitenkin vain pienen osan.

Avustusten jakaminen perustuu nuorisolakiin. Niin kuin pitääkin, ratkaisevaa on järjestön toiminnan laajuus. Mitä enemmän toimintaa, sen enemmän kuluja. Huomioon otetaan kuitenkin myös se, miten kipeästi järjestö avustusta toimintansa kuluihin tarvitsee.

Päätökset ovat vuodesta toiseen melko yksitoikkoista luettavaa. Eniten avustusta on viime vuosina saanut Suomen Partiolaiset. Tänä vuonna järjestön saama avustussumma on 1,27 miljoonaa euroa. Viime vuonna avustus oli yhtä suuri.

Vuodesta toiseen kärkitiloilla ovat keikkuneet myös suurten puolueiden eli keskustan, kokoomuksen ja sosiaalidemokraattien nuorisojärjestöt. Tänä vuonna kaikkien kolmen puolueen nuorisojärjestöjen saama avustus on yli 600 000 euroa. Sen lisäksi sievoisen avustussumman keräävät vuosittain samojen puolueiden opiskelija- ja lapsijärjestöt.

Poliittisten järjestöjen avustuksiin eivät ole vaikuttaneet epäilyt ja väitteet niin sanottujen paperijäsenten suuresta osuudesta. Vaikka väitteitä ovat esittäneet järjestöjen entiset johtohenkilöt, niitä ei ole kyetty todistamaan.

Avustusrauhaa on häirinnyt parin viime vuoden aikana perussuomalaisten nuorisojärjestö Perussuomalaiset Nuoret ry. Viime vuonna järjestö sai avustusta 20 000 euroa ja tänä vuonna 29 000 euroa eli vain kahdeskymmenesosan suurten puolueiden nuorisojärjestöjen saamista avustuksista.

Viime vuoden avustuspäätöksistä järjestö valitti. Korkein hallinto-oikeus KHO antoi päätöksensä valituksesta keskiviikkona. Päätöksen mukaan opetus- ja kulttuuriministeriö ylitti harkintavaltansa, kun se perusteli perussuomalaisten nuorisojärjestön tuen pienuutta järjestön kannanotoilla muun muassa monikulttuurisuudesta. KHO viittaa ratkaisussaan sananvapauteen poliittisena perusoikeutena.

Päätös on selkeä ja hyvä. Jos poliittisesti johdettu ministeriö ratkoo avustusten suuruutta saajien poliittisten kannanottojen perusteella, ollaan pahasti hakoteillä. On mielenkiintoista nähdä, mikä on ministeriön ratkaisu, kun se nyt joutuu harkitsemaan asian uudelleen.

Ministeriö tekee ratkaisunsa nuorisojärjestöjen arviointi- ja avustustoimikunnan lausunnon perusteella. On hyvä katsoa, miten toimikunta on koottu. Vuosiksi 2011–2015 valitun toimikunnan puheenjohtaja on kokoomuksen nuorisojärjestön entinen puheenjohtaja. Varapuheenjohtaja taas on SDP:n nuorisojärjestön entinen puheenjohtaja. Myös muut jäsenet on valittu poliittisin perustein.

Toimikunta perustuu nuorisolakiin. Tältä osin laki on huono. Avustusten jakamista eivät valmistele pelkästään virkamiehet, vaan valmistelun ja päätöksenteon väliin on asetettu poliittinen elin. Se sotkee valmistelua. Pukit on asetettu kaalimaan vartijoiksi.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Viisigee shakkinappulana

Työstä palautumiseen tarvitaan myös lepopäiviä

Viisuboikotti on lähellä antisemitismiä

Keskusta käynnisti hallituksen synnytystuskat

Kreikka on hyvä maa

Kirkkopäivillä pohditaan sananvapautta

Keskustan kääntymys

Puheisiin Itäradasta on syytä tarttua hanakasti

Nolla ei ole merkitsevä numero

Sitran ilmastopuheista puuttuu pohdinta ja realismi

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.