Politiikan ja juridiikan raja testaa oikeusvaltion

Politiikan ja juridiikan välinen raja on joskus hiuksenhieno, mutta juuri sen vuoksi raja on oikeusvaltion tärkein testi. Jos raja murtuu, on jouduttu kaltevalle pinnalle, jolta on helppo luisua perikatoon. Jos raja pitää, kansalaiset voivat edelleen luottaa siihen, että poliitikot eivät ota säätämiään lakeja omiin käsiin, vaan jättävät lakien soveltamisen viranomaisille ja viime kädessä tuomioistuimille.

Suomen rajojen ulkopuolella on joskus vaikea ymmärtää meikäläisen järjestelmän erikoisuutta eli poliitikoista koostuvaa eduskunnan perustuslakivaliokuntaa. Valiokunta tulkitsee perustuslakia, ja sillä on ratkaiseva rooli silloin, kun joudutaan pohtimaan kansanedustajien tai ministereiden asettamista juridiseen vastuuseen tekemistään. Valiokunnassa politiikan ja juridiikan raja on ohuimmillaan.

Samanlaista valtaa on poliitikoille toki sälytetty muuallakin, esimerkiksi Yhdysvalloissa. Siellä kongressin edustajainhuone voi päättää presidentin asettamisesta virkasyytteeseen. Syytteen kohtalon ratkaisee kongressin toinen kamari eli senaatti.

Yhdysvalloissa nähtiin juuri irvokas näytelmä, jossa edustajainhuone asetti presidentti Donald Trumpin syytteeseen enemmistössä olevien demokraattien äänillä. Senaatissa syyte kaatui siellä enemmistössä olevien republikaanien äänillä. Lakisäätävä kongressi ei läpäissyt oikeusvaltion testiä.

Suomessa perustuslakivaliokunta sen sijaan pystyi jälleen kerran tekemään eron politiikan ja juridiikan välillä. Valiokunta käsitteli ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) toiminnasta tehtyä muistutusta ja pystyi yksimieliseen ratkaisuun. Pääosin Haavisto sai puhtaat paperit. Valiokunta halusi kuitenkin selvittää, rikkoiko Haavisto lakia, kun hän siirsi ulkoministeriön konsuliosaston päällikön toisiin tehtäviin al-Holin pakolaisleirillä olevien suomalaisten kotiuttamisesta syntyneiden erimielisyyksien vuoksi. Tätä ryhtyy nyt valiokunnan pyynnöstä selvittämään valtakunnansyyttäjä.

Oleellista on, että ratkaisu oli yksimielinen eikä valiokunta jakautunut puoluerajojen mukaan niin kuin tapahtui Yhdysvalloissa. Perustuslakivaliokunnan jäsenet osasivat panna puoluepolitikoinnin syrjään ja keskittyivät juridiseen harkintaan. Samanlaista osaamista tarvitaan syksyllä, kunhan valiokunta saa käsittelyynsä valtakunnansyyttäjän selvityksen. Vasta silloin selviää, syytetäänkö Haavistoa mistään. Siitäkin on vielä matkaa tuomioon.

Suomalainen oikeusvaltio selvisi testistään, mikä vahvistaa järjestelmämme uskottavuutta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Punaa huuliin huulipunahallituksen kunniaksi

Elämä voittaa lopulta tänäkin pääsiäisenä

Joukkokuolema Kiuruvedellä kauhistuttaa

Suomen varautumisessa suojainten kokoinen aukko

Kausityöntekijät saatava liikkeelle heti

Mökin kevätsiivous odottaa

Finnpulpin tulevaisuus on edelleen avoin

Huutavan ääni huutamattakin

Hoivakotien vanhukset haavoittuvassa asemassa

Yhteiskäyttöautot sopivat kaupunkiin

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.