Politiikan kaksi todellisuutta

Perussuomalaiset on tällä hetkellä Suomen mielenkiintoisin puolue. Perussuomalaisten ansiosta huhtikuun eduskuntavaaleista on tulossa jännittävämmät kuin vuosikymmeniin. Eduskunnan puhemies Sauli Niinistö arvioi torstaina, että vaalit kuuluvat kiinnostavimpiin sotien jälkeen.

Niinistön kanssa on helppo olla samaa mieltä. Eduskunta saattaa uusiutua jopa melkein yhtä paljon kuin vuoden 1945 vaaleissa, jolloin SKDL ja sen mukana kommunistit rynnistivät parlamenttiin.

Perussuomalaiset itse ymmärtävät huhtikuun vaalien historiallisuuden. Ymmärrys on tuonut intoa puolueen vaalityöhön.

Minulla oli kuluneella viikolla tilaisuus keskustella Perussuomalaisten pohjoissavolaisten kansanedustajaehdokkaiden kanssa. Puolueen edeltäjän SMP:n nuorisojärjestön johtotehtävissä ollut vehmersalmelainen rovasti Kimmo Kivelä muisteli vuoden 1983 eduskuntavaaleja, joissa hän itsekin oli ehdokkaana.

Kivelä muuten sai enemmän ääniä Uudenmaan vaalipiirissä kuin muuan toinen nuori ehdokas, joka nyt on Perussuomalaisten puheenjohtaja. Huhtikuun vaaleissa Kivelä ei taida yltää aivan samaan kuin Timo Soini, vaikka todennäköisesti saakin muhkean äänipotin.

Noissa vaaleissa SMP Pekka Vennamon johdolla otti murskavoiton ja nousi vaalien jälkeen hallitukseen. Puolueen ministereiksi nimettiin Vennamo ja Urpo Leppänen.

Vuoden 1983 vaalien alla suuri osa äänestäjistä oli kyllästynyt menoon vanhoissa puolueissa. Skandaaleja ja rötöksiä riitti. SMP lietsoi rötösherrajahtia.

Sivustatukea SMP:n jahti sai oikeuskansleri Kai Kortteelta. Korte oli innokkaasti panemassa tilille maakuntien kansanedustajia, jotka olivat nostaneet suuria päivärahoja, vaikka todellisuudessa asuivatkin Helsingissä. Yksi narahtaneista oli demareiden Lasse Lehtinen, joka päivärahasotkun vuoksi putosi eduskunnasta.

Suuret puolueet saavat nytkin syyttää itseään Perussuomalaisten huikeasta noususta. Vaalirahajupakka on kestänyt jo vuosia. Sen seurauksena ainakin kokoomuksen Ilkka Kanerva joutuu vastaamaan tekosistaan oikeudessa. Sama kohtalo saattaa olla edessä muutamalla muullakin poliitikolla.

Monia äänestäjiä ärsyttää myös se, että politiikassa eletään kahdessa todellisuudessa. Kauniimpi todellisuus on se, jota tarjoillaan kansalle ennen vaaleja. Toinen ja paljon karumpi todellisuus paljastuu vaalien jälkeen, kun ryhdytään kirjoittamaan hallitusohjelmaa.

Juuri tällä hetkellä puolueet jankuttavat väsyksiin saakka, että julkinen talous kyetään tasapainottamaan ilman voimakasta kajoamista valtion ja kuntien menoihin. Kestävyysvaje kuulemma kurotaan umpeen talouskasvun avulla. Ehkä tarvitaan myös hieman veronkorotuksia. Jos on leikattava palveluista, niin ihan vähän vain.

Tämä kauniimpi todellisuus ei kuitenkaan ole totta. Olen aivan varma, että jokaisen puolueen johdossa on sen verran valistuneita ihmisiä, että hekin tietävät tämän.

Sitä ei kuitenkaan haluta myöntää äänestäjille. Puolueen pääsy hallitukseen saattaa olla kiinni parin prosenttiyksikön heilahteluista kannatuksessa. Suurten puolueiden johdossa ajatellaan, että hallituspaikka pitää varmistaa puhumalla pehmeitä.

Vaalien jälkeen voidaan sitten olla suorempia. Hallitusohjelmasta tulee huhtikuun vaalienkin jälkeen aivan järkevä. Hallitusneuvotteluissa päätetään suurista leikkauksista eli tehdään toisin kuin vaalien alla on puhuttu.

Suomen kansantalouden kannalta se on hyvä asia, mutta politiikan uskottavuudelle se on myrkkyä.

Suuri osa äänestäjistä onkin saanut kyllikseen ja äänestää protestiksi Perussuomalaisia, vaikka puolueen ohjelmalliset tavoitteet ovatkin epäselvät tai olemattomat. Puolue koetaan silti vaihtoehdoksi nykymenolle.

Muistellaan lopuksi mitä tapahtui, kun SMP vuoden 1983 vaalien jälkeen nousi hallitukseen.

Seuraus oli, että puolueen kannatus lähti alas kuin lehmänhäntä. Valta kuihdutti protestin.

Käykö tällä kertaa samalla tavalla?