Politiikan mannerlaatat voivat olla liikkeessä

Perussuomalaisten kannatuksen nousu mielipidemittauksissa on ollut huikeaa. Tähänastinen huippu nähtiin perjantaina, kun Yleisradio julkisti teettämänsä kyselyn tulokset. Kyselyn mukaan Perussuomalaisten kannatus olisi lokakuussa noussut jo yli 14 prosentin. Syyskuusta puolueen kannatus olisi petraantunut peräti 1,8 prosenttiyksikköä.

Jos Perussuomalaiset huhtikuussa järjestettävissä eduskuntavaaleissa keräisi saman osuuden äänestäjistä, se nostaisi puolueen neljänneksi suurimmaksi puolueeksi. Ero kolmeen suurimpaan ei enää olisi kovin suuri. Saman Ylen tutkimuksen mukaan keskustan kannatus oli vain 17,6 prosenttia eli runsaat 3 prosenttiyksikköä suurempi kuin Perussuomalaisten kannatus.

Puolueiden väliset kannatussiirtymät eivät Suomessa ole perinteisesti olleet suuria. Maanvyörymävoittona on totuttu pitämään jo muutaman prosenttiyksikön parannusta edellisten vaalien tulokseen. Sama muutos miinusmerkkisenä on riittänyt murskatappioon.

Vuonna 1970 Veikko Vennamon johtama Suomen maaseudun puolue kymmenkertaisti äänimääränsä ja sai 10,49 prosentin kannatuksen. Poliittisessa historiassa vaalit tunnetaan protestivaaleina. Jos SMP:n perilliset huhtikuussa yltävät samanlaiseen vaalivoittoon, voidaan jälleen hyvin perustein puhua protestivaaleista.

Protestista nimittäin on kyse jo Perussuomalaisten gallupkannatuksen kasvussa. Puolueen ohjelmat ovat epämääräisiä. Yhtenäistä poliittista linjaa on vaikea hahmottaa. Käteen jää oikeastaan vain se, että Perussuomalaiset vastustavat sitä, mitä suuret puolueet ajavat. Se näyttää nykyisessä yhteiskunnallisessa ilmapiirissä riittävän, aivan kuten se riitti 40 vuotta sitten Vennamon SMP:lle.

Politiikan tutkijat ovat jaksaneet muistuttaa, että mielipidekyselyissä ilmaistusta kannatuksesta on vielä pitkä matka äänen antamiseen Perussuomalaisten ehdokkaalle. Puolue on voimakkaasti henkilöitynyt puheenjohtajaansa Timo Soiniin, joka kuitenkin on ehdokkaana vain Uudenmaan vaalipiirissä. Kaikkiin vaalipiireihin Perussuomalaiset ei yksinkertaisesti saa uskottavia ehdokkaita.

Politiikan tutkijat operoivat kuitenkin niillä teorioilla ja kokemuksella, jotka on hankittu aikaisemmissa vaaleissa. Entäpä jos olemmekin nyt todistamassa jotakin sellaista, jota suomalaisessa politiikassa ei ole aikaisemmin koettu? Entäpä jos Perussuomalaisten tarjoama väylä yhteiskunnalliselle protestille vain vahvistuu puolen vuoden aikana, joka vaaleihin on jäljellä? Jos niin käy, ovat liikkeellä politiikan mannerlaatat.

Todennäköisesti näitä kysymyksiä puntaroidaan kuumeisesti muissa puolueissa. Hermostumaan Perussuomalaisten kannatuksen nousu ainakin muut puolueet on saanut, se näkyi ilmiselvästi viikonvaihteen poliittisissa puheissa ja haastatteluissa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Vihreissä jälleen vetoa hallituksesta oppositioon

Lyhennysvapaita aitoon tarpeeseen

Kulmuni on köysissä

Viitostie parantuu sumppu kerrallaan

Vain hyvien ominaisuuksien haluaisi periytyvän, mutta se ei mene niin

Helppoja keinoja tulisi käyttää ennen vaikeita

Vakoojia ja populaarikulttuuria

Räjähdyksestä katastrofi kovaonniselle Libanonille

Uimareilla kelpo oltavat Kuopiossa

Päivän päähän näkee hämärästi

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.