Politiikan pöytätavat

Harri Auvinen

Viime keskiviikkona Kuopion kristillisdemokraatit ilmoittivat vaihtavansa koalitioleiriä, vaikka ryhmä 46:n muodostamisesta oli jo olemassa allekirjoitettu sopimus.

Päätös synnytti aiheellisesti keskustelun politiikan pöytätavoista. Hukattua aikaa otettiin kumminkin tehokkaasti kiinni vielä samana iltana, sillä luottamuspaikat saatiin jaettua ryhmä 44:n sisällä muutamassa tunnissa.

Seuraavien kuukausien aikana Kuopion kaupunginvaltuustossa on luvassa muitakin vääntöjä. Käsittelyä odottaa esimerkiksi Fennovoiman ydinvoimalahankkeesta irrottautumiseen tähtäävä valtuustoaloite.

Vihreiden valtuustoryhmä on ollut osuuksien myymisen kannalla heti alusta alkaen eli myös silloin, kun tämä ei ollut vielä muodikasta kokoomuksen leirissä.

Ryhmämme ex-edustaja Hetti Rytsy poikkesi kuitenkin aikaisemmasta omasta ja ryhmän yksikäsitteisestä linjasta kaupunginhallituksen kokouksessa elokuun loppupuolella. Käytöstä selittää henkilön silloinen aikomus puolueenvaihdoksesta, jonka mukana näytti kääntyvän myös takki vuorineen.

Saattepahan kuitenkin todistaa, että sama rotsi pyörähtää kuitenkin vielä kertaalleen ympäri tulevassa valtuustokäsittelyssä. On valitettavaa, että tällaisen poliittisen pelaamisen ilmentymiä ja taustoja ei selvitetä julkisuudessa.

Joulukuun kokousta sähköistää Puijon golfkentän laajennushanke, jota virkamieskoneisto kutsuu uinuvan alueen kehittämiseksi.

Hankeen tavoitteena on laajentaa nykyinen kenttä tasoituskelpoiseksi 9-väyläiseksi kentäksi, joka edellyttää huomattavia muutoksia Puijon lakialueen ympäristöön.

Nykyisin Puijon golfkenttä toimii harjoituskenttänä, jonne kuka tahansa voi mennä pelaamaan ilman varsinaista green cardia. Golf-kipinän iskiessä voi lajia harrastaa vakavammin 20 kilometrin päässä Siilinjärven Tarinassa, jossa on kaksi täyttä 18-väyläistä kenttää.

Lisäksi lähettyviltä löytyvät vielä Tervon ja Nilsiän kentät, mutta tämä ei kuulemma vielä riitä. Kaupungissa pitää olla oma tasoituskelpoinen kenttä. Eikä tähän auta yhtään muistuttaa, että niinhän meillä onkin 1.1.2013 alkaen Nilsiän liittyessä Kuopioon.

Kentän laajennuksen alle jäisivät muun muassa kaistaleet lainvoimaisessa yleiskaavassa säilytettäväksi merkittyä metsää.

Ympäristölautakunnan lausuman mukaan osa alueen arvokkaista luontokohteista tuhoutuisi kokonaan. Hankkeella olisi myös mitä ilmeisemmin vaikutuksia suojeltuihin lajeihin, joita esiintyy Puijolla. Laajennus nielaisisi myös siivun Konttilan tilan perinnemaisemasta, jonka peltoa käytettäisiin väylän osaksi.

Konttilan päärakennus on todennäköisesti tuomiorovastin pappilan lisäksi ainut 1700-luvulta oleva rakennus Kuopiossa. Ympäristölautakunnan mukaan Konttilaan ja tämän ympäristöön liittyy myös muita kulttuurihistoriallisia arvoja, joita suunnitelmassa ei ole vaivauduttu selvittämään.

Puijoa ei voi käsitellä raakamaana.

Kirjoittaja on Helsingin yliopiston tutkijatohtori ja Kuopion kaupunginvaltuutettu (vihr.).

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Kaikki ympäristökäyttäytymisen lajit

Kansa kuului Talvivaarassa

Penkkiurheilijan onnenpäivät alkavat

Talouden suhdanne ei ehkä kääntynytkään vielä

Vanhankissanpäivät

Pahat, rumat ja päästöttömät

Soten kaatuminen närästäisi Pohjois-Savossa

EU:n on muodostettava oma ääni maailmanpolitiikassa

Vienti rahoittaa hyvinvointia

Kun evoluutio meni pieleen

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.