Politiikka ei kipunoi tasavallan juhlissa

Suomen tasavallan juhlahetket ja muut seremoniat viedään läpi juhlallisesti ja hieman pönöttäen. Tasavallan juhlissa politiikka ei kipunoi, vaikka kaikki tietävät, että pinnan alla on paljon jännitteitä, jotka aikaa myöten on kuitenkin purettava.

Vuoden 2010 valtiopäivät avattiin keskiviikkona poliittisesti kireämmissä tunnelmissa kuin pitkiin aikoihin. Tasavallan presidentti Tarja Halonen ripitti kiukkuisesti kokoomusta viime sunnuntaina Helsingin Sanomien haastattelussa. Samalla hän tarrasi tiukasti kiinni presidentin ulkopoliittisiin valtaoikeuksiin, joita tällä hetkellä kukaan ei enää ole edes viemässä.

Poliittiset ja ilmeisesti myös henkilökohtaiset intohimot myllersivät myös eduskunnassa avoimesti vielä tiistaina. Puhemies Sauli Niinistö valittiin jatkamaan tehtävässään, mutta häntä äänesti vain alle puolet 200 kansanedustajasta. Niinistö tyrmistyi historiallisesta äänestystuloksesta ja uhkasi pyytää eroa puhemiehen tehtävistä.

Tasavallan presidentti ja eduskunnan puhemies olivat äänessä myös valtiopäivien avajaisissa, mutta puheet olivat tyypillisiä juhlapuheita. Poliittista viestiä niistä sai etsiä tikun kanssa.

Jotain sentään löytyi. Presidentti Halonen arveli, että työuria ei pidennetä pakolla. Oliko tässä viesti hallitukselle, joka parhaillaan selvittää, onko työurien pidentämistä pohtineiden järjestöjen torsoista esityksistä mihinkään? Halusiko Halonen sanoa, että ongelmaa ei ratkaista ainakaan nostamalla vanhuuseläkkeen ikärajaa.

Niinistö taas palasi asiaan, josta hän puhui jo tiistaina kiittäessään eduskuntaa valitun puhemiehistön puolesta. Niinistön mielestä taantuman taakkaa on nyt jaettava tasaisemmin kuin viime vuosikymmenellä. "Täältäkään, parempiosaisten keskuudesta, ei voi muita velvoittaa, ellei itse ole valmis mistään luopumaan", hän opasti.

Tavaksi on tullut, että eturivin poliitikot tekevät tärkeimmät poliittiset avauksensa tai käyttävät painavimmat poliittiset puheenvuoronsa muilla kuin virallisilla areenoilla. Eduskunnan puhujapöntöstä kuulee harvoin puhetta, jolle koko kansakunta höristäisi korviaan. Tasavallan presidentin uudenvuodenpuhe on instituutio, mutta milloin presidentit ovat saaneet puheillaan jotain liikkeelle?

Sama koskee valtiopäivien avajaisia, joka kuitenkin on tilaisuus, jossa tasavallan kaikki poliittista valtaa käyttävät ovat paikalla. Kärsisikö juhlallisuus, jos pidettävissä puheissa itsestäänselvyyksien sijasta otettaisiinkin kantaa suoraan ja reippaasti? Kärsisikö muoto, jos mukana olisi myös sisältöä? Tuskin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Yhteinen katsomusaine johtaisi hankaluuksiin

Tutkimuksen ja koulutuksen rahoituspohja

Hajaannus alkaa uskontotunnilta

Koulu on työyhteisö siinä missä mikä muu tahansa

Savon yrityksillä lupaavia hankkeita

Keski-Suomella on kyynärpäät korkealla

Puheet kovenevat työtaistelu-uhan alla

Vuoden urheilija-listani on kääntynyt vuosi vuodelta enemmän joukkueurheilun suuntaan

Putin johtaa Venäjää hamaan tulevaisuuteen

Tämän päivän Pepit maailman reunoilla

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.