Polliisilta apua kyselemässä

Mitään ei ole opittu. Niin on pääteltävissä viime lauantaisen Savon Sanomien jutun perusteella (SS 25.10.). Juttu kertoi Siilinjärvellä kadonneen läheisten tunnelmista.

Reilu neljännesvuosisata sitten elokuisena lauantaina katosi toinen nuori mies. Hukkuneeksi epäili isäntä, jonka rannasta nuori mies oli lähtenyt puoli tuntia aiemmin. Nyt virrassa kellui tyhjä vene kymmenen metrin päässä rannasta.

Viranomaisapua pitäisi saada – ja kiireesti!

Kiirettä ei tuntunut olevan viranomaisella. Ensin piti ratkaista perusongelma.

Kadonnut oli nimittäin kadonnut kapeaan virtaan, joka erotti kadonneen kotipitäjän ja naapuripitäjän. Eivätkä ongelmat tähän loppuneet: virta erotti kaksi lääniä.

Hätäilmoituksen tehnyt isäntä asui naapuripitäjän puolella, eikä kadonnut jättänyt virtaan merkkiä, kumpaanko pitäjään ja lääniin oli kadonnut. Kotipitäjän kirkolle oli 60 kilometriä ja naapuripitäjän kirkolle 40 kilometriä. Tarkoin oli siis mietittävä, kummastako kirkonkylästä rynnätään naaraustoimenpiteisiin, jotta ei väärälle momentille synny kuluja.

Kun perusongelma oli ratkaistu, saapui kotipitäjän virkavalta. Pieni joukko kyläläisiä seurasi hämmentyneenä rannalla viranomaistoimia. Aikansa virtaa hämmennettyään virkavalta poistui.

On niin kova virta, on vienyt mennessään, ei löydy, sanoi virkavalta, keräsi naaransa ja häipyi.

Kantautui nuoren miehen kohtalosta viesti vanhemmillekin kotipitäjän kirkonkylään. Eikö voisi pyytää sukeltajia, kyselivät.

Ei ole määrärahoja enää tälle vuodelle, virkavalta vastasi. Pitää odottaa, että ruumis nousee pintaan, ja käydä rantoja katsomassa. Omaisetkin voivat käydä, virkavalta ohjeisti autotonta ja ajokortitonta eläkeläispariskuntaa.

Tuli sunnuntai, tuli maanantai ja vanhempien tuska kasvoi. Huolta jakamaan tulivat kadonneen sisarukset. Alkoi uusi soittokierros virkavallalle, josko liikenisi sukeltajia. Vastaus oli entinen: rahat ovat lopussa ja omaiset voivat käydä rantoja kiertelemässä.

Näinköhän vastattaisiin, jos virtaan olisi pulahtanut maaherra, omaiset kyselivät toisiltaan.

Kadonneen sisko tarttui viimeiseen oljenkorteen, soitti seurakunnan nuoriso-ohjaajalle, joka oli urheilusukeltajien puheenjohtaja. Tämä lupasi oitis koota joukon.

Reilun parin tunnin kuluttua joukko oli rannalla. Vetäjä otti jämäkästi ohjat käsiinsä, ja sukeltaja painui virtaan. Kolmen vartin kuluttua nuori mies löytyi liki niiltä sijoilta kuin venekin.

Konttausasentoon jäykistynyt vainaja hinattiin veneellä kotipitäjän rannalle. Nuoren miehen äiti soitti naapuripitäjän rannan puolen talosta ruumisauton. Auto lähti tulemaan kotipitäjän kirkonkylästä.

Kotipitäjän puoleiselle rannalle oli löytänyt tiensä myös naapuripitäjän virkavalta Saabillaan. Pistoolit vyöllä kaksi konstaapelia katseli kontistunutta vainajaa. Liekö pelkona ollut, että päälle karkaa. Selvisi, että konstaapelitkin olivat tilanneet ruumisauton – naapuripitäjän kirkonkylästä.

Me kyllä hoidamme loppuun asti tehtävän, johon ryhdymme, konstaapelit vastasivat ihmettelyihin ja sulkeutuivat autoonsa.

Samalle rannalle soutanut vainajan äiti yritti lähestyä kaksikkoa. Konstaapelit veivasivat ikkunan kiinni ennen kuin surun murtama ennätti sanaa sanoa.

Hautajaisten jälkeen vainajan äiti meni kotipitäjän poliisilaitokselle.

Oli se hyvä, että hommasimme sukeltajat, höyli nimismies leperteli.

Te?, hämmentynyt äiti kysyi jatkaen, että mehän ne hommattiin.

Niin, niin kun yhdessä hommattiin, vallesmanni mourusi.

Mitäpä siihen oli enää sanomista.

Kadonnut täyttäisi ensi viikolla 55 vuotta.

Hän oli veljeni.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Ystävät etsivät Teemua yötä päivää

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Jippii, muovia! – eli näin havaitsin kierrättämisessä piilevän maalaisjärjen

Martat ovat sivistäneet jo 120 vuotta

Sitran hallintoneuvosto visaisen valinnan edessä

Tietokoneen naispioneerit

Internetin flunssa

Työllisyystoimet mittaavat hallituksen onnistumista

Pienetkin askeleet ovat tärkeitä Ukrainan kriisissä

Yksinkertaiset ratkaisut ovat vääriä

Hämeessä ei ollakaan hitaita

Investoida ja säästää, kas siinä Kuopion pulma

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.