Ponsse osasi ajoittaa laajennuksensa

Metsäkoneyhtiö Ponssen osavuosikatsaus osoitti tiistaina, että yrityksen historian suurin, kaikkiaan 32 miljoonan euron tehdaslaajennus tulee todelliseen tarpeeseen. Kysyntä ylittää tarjonnan. Ponsse on ajanut ylös laajennusta maaliskuusta lähtien. Tuotantoa on pitänyt sen vuoksi jarruttaa. Lisäksi tällä kerralla talouden korkeasuhdanne on paitsi maailmanlaajuinen myös yhtäaikainen monilla eri aloilla, mikä on tuonut komponenttipulan uudeksi kiusaksi Ponsselle ja muillekin metsäkoneyrityksille. Vaikeuksista huolimatta Ponsse ei ole jättänyt yhtään metsäkonetta tekemättä (Savon Sanomat 8.8.).

Osa pörssianalyytikoista odotti miljoonia euroja parempaa liiketulosta, joten näsäviisaasti joku saattaisi ajatella, että ajoitus ei osunut oikein kohdalleen. Tiistaina pörssikurssi reagoi ensin pitkällä miinuksella, mutta nousi päivän mittaan selvästi plussalle.

On hyvä muistaa, miten vieremäläisyritys kamppailee joka armias päivä maailmanlaajuisessa kilpailutilanteessa. Tehtaan valmistuminen korkeasuhdanteen keskelle on siihen nähden todella ansiokas suoritus.

Koneenrakennusmarkkinoiden ylikuumeneminen on iskenyt ilkeimmin sellaisiin yrityksiin, jotka ovat pantanneet investointeja suhdannetaantuman aikana. Usein sellaisissa yrityksissä on laiminlyöty myös panostuksia henkilöstöön.

Ponssella on myös ymmärretty, miten tiukka taloudenpito on tärkeää kaikkina aikoina, mutta se ei saa tarkoittaa investoinneista pidättäytymistä, jos tarkoitus on pysyä ja pärjätä kilpailussa. Lisäksi henkilöstöstään huolehtiva yritys selviää työvoimapulatilanteidenkin yli paremmin kuin muut.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Tyrkytystä ja tilausansoja

Laivuekaupassa työpaikat ovat lopulta sivuseikkoja

Suojeluvelvoite pitäisi määritellä tarkemmin

Budjettiriihen jälkeen

Kun mikään ei riitä

Googlella on hyviä syitä investoida Suomeen

Pääministerin pitäisi pitää kieli keskellä suuta

Kauppahalliaarre

Maltillista alarmismia

Tutkimustietoa tarvitaan eri puolilta Suomea

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.