Ponssen niiaus ei anna toistaiseksi aihetta pelkoon

Vieremäläisen metsäkonevalmistaja Ponssen alkuvuoden tulos ei aivan yltänyt analyytikkojen arvioihin, sillä liikevaihto kasvoi vain miljoona euroa viime vuoden vastaavasta ajasta 143,1 miljoonaan euroon ja liikevoitto pieneni 4,2 miljoonaa euroa 12,9 miljoonaan euroon. Kulut kasvoivat. Laskutuksissa oli viiveitä. Komponenttien vaikea saatavuus hankaloitti tuotantoa. Liiketoiminnan rahavirta kutistui vuodentakaisesta 19,3 miljoonasta eurosta 0,9 miljoonaan euroon.

Huolestuttavilta vaikuttavien lukujen vastapainoksi Ponssen metsäkoneiden tilausvirta oli erinomainen. Liikevaihdon pieneksi jäänyt kasvu johtuu siitä, että osa uusien koneiden laskutuksesta siirtyi toiselle vuosineljännekselle. Huoltopalvelujen liikevaihto kasvoi kovasti. Vaihtokoneita kysyttiin paljon.

Osavuositiedotteen parhaana antina voitaneen pitää sitä, että tilauskanta oli peräti 367,9 miljoonaa euroa eli yli kaksinkertainen viime vuoden ensimmäiseen neljännekseen verrattuna. Luku on suurempi kuin puolen vuoden liikevaihto.

Maailmanmarkkinoilla avoimessa kilpailutilanteessa toimiva pörssiyhtiö on mainio maailmantalouden ilmapuntari, jonka liikkeiden perusteella voi ennakoida tulevaa. Ponssen osavuosikatsaus ei siis anna aihetta pelkoon maailmantalouden hidastumisesta – ainakaan vielä. Yhtiö itse katsoo, että maailmantalouden epävarmuus voi pienentää koneiden kysyntää. Ponssen toimintaa saattavat vaikeuttaa myös maailmanpolitiikan myllerrykset esimerkiksi pakotteiden tai tullien muodossa. Ponssen liikevaihdosta tuli tammi-maaliskuussa Amerikasta 22 prosenttia ja Venäjältä ja Aasiasta 18,5 prosenttia.