Porsaanreikiä jäi

Kohua ja kritiikkiä aiheuttanut uusi aselaki tulee voimaan huomenna. Lainmuutos sai lopullisen sysäyksensä Kauhajoen massamurhien jälkeen. Uudessa laissa on rajoitettu käsiaseiden saatavuutta. Laki määrää myös soveltuvuustestit ampuma-asetta hankkiville sekä ikärajojen nostamisen.

Vaikka laki onkin entiseen verrattuna tiukempi, porsaanreikiä jäi jäljelle. Monet turvallisuusasiantuntijat ovat oikeutetusti äkeissään siitä, ettei uusi laki sisällä puoliautomaattisten käsiaseiden täyskieltoa, jota Kauhajoen koulusurmien tutkijalautakunta suositti.

Suomi on väkilukuun suhteutettuna yksi maailman väkivaltaisimmista maista. Aselain uudistuksen yhteydessä on hyvä pitää mielessä, että luvallisten aseiden luodeista kuolee maassamme vuosittain vain toistakymmentä ihmistä. Se on alle kymmenen prosenttia kaikista henkirikoksen uhreista. Suomessa tapetaan tai haavoitetaan ihmisiä yleisimmin teräaseilla.

Myös laittomat aseet ovat tulleet yhä enemmän kuvaan mukaan. Niiden aiheuttamaa ongelmaa ei mikään aselaki poista. Viranomaiset eivät tiedä, katoaako Suomessa vuosittain tuhat vai tuhansia ampuma-aseita pimeille markkinoille.

Hyvä uudistuksessa on, että aselupaa hakeva joutuu jatkossa soveltuvuustestiin, jolla mitataan hakijan väkivaltaisuutta, väkivallan ihannointia ja paineensietokykyä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

EU-armeijaa pidetään hähmäisenä federalistien unelmana – Sotilaallinen yhteistyö on kuin tilkkutäkin ompelemista

Koulureppujen tarina

Tuomio puhdistaa ilmaa Puolustusvoimissa

Sateenkaariväen sanomaa ei voi enää vaientaa

Keski-ikäänliukuja

Isoja riskejä Iranin jaUSA:n uhittelussa

Kuopion seutu avautuu ruokamatkailulle

Ilmasto pysyy mielessä – Kunnatkaan eivät seuraa toimettomina sivusta

Grilli ei kuulu joukkoon

Eropiikki aina, kun Räsänen puhuu kirkosta

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.