Porsaanreikiä jäi

Kohua ja kritiikkiä aiheuttanut uusi aselaki tulee voimaan huomenna. Lainmuutos sai lopullisen sysäyksensä Kauhajoen massamurhien jälkeen. Uudessa laissa on rajoitettu käsiaseiden saatavuutta. Laki määrää myös soveltuvuustestit ampuma-asetta hankkiville sekä ikärajojen nostamisen.

Vaikka laki onkin entiseen verrattuna tiukempi, porsaanreikiä jäi jäljelle. Monet turvallisuusasiantuntijat ovat oikeutetusti äkeissään siitä, ettei uusi laki sisällä puoliautomaattisten käsiaseiden täyskieltoa, jota Kauhajoen koulusurmien tutkijalautakunta suositti.

Suomi on väkilukuun suhteutettuna yksi maailman väkivaltaisimmista maista. Aselain uudistuksen yhteydessä on hyvä pitää mielessä, että luvallisten aseiden luodeista kuolee maassamme vuosittain vain toistakymmentä ihmistä. Se on alle kymmenen prosenttia kaikista henkirikoksen uhreista. Suomessa tapetaan tai haavoitetaan ihmisiä yleisimmin teräaseilla.

Myös laittomat aseet ovat tulleet yhä enemmän kuvaan mukaan. Niiden aiheuttamaa ongelmaa ei mikään aselaki poista. Viranomaiset eivät tiedä, katoaako Suomessa vuosittain tuhat vai tuhansia ampuma-aseita pimeille markkinoille.

Hyvä uudistuksessa on, että aselupaa hakeva joutuu jatkossa soveltuvuustestiin, jolla mitataan hakijan väkivaltaisuutta, väkivallan ihannointia ja paineensietokykyä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Jalkapallokansan elinkautinen päättyy vihdoin ja karmeat haavat umpeutuvat sielustani

Poliitikkojen ei pidä himoita valtavia eläkerahastoja

Taiteesta on keskusteltava nuorten kanssa

Energiafuusio

Kaikki lääkitykselle

Johtajapulmasta tulee pitkään imagotappiota

Energiamarkkinoilla on taas nähtävissä vaaran merkkejä

Suomen monitieteisin yliopisto

Malttia pöyristymisiin

Rasismia eivoi voittaa valehtelulla

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.