Portugali ryhdistäytyy

Suomesta katsoen Euroopan unionin eteläiset Välimeren jäsenmaat näyttävät yksiltä ja samoilta huikentelijoilta. Sitä ne eivät kuitenkaan ole.

Velkoihinsa sortuneet kreikkalaiset protestoivat päivä päivältä yhä äänekkäämmin vaadittavia säästöjä vastaan. Sen sijaan portugalilaiset kävivät viikonvaihteessa kaikessa rauhassa vaaliuurnille ja vaihtoivat maalleen hallituksen, joka aikoo toteuttaa vielä tiukempaa budjettikuria kuin EU, Euroopan keskuspankki ja Kansainvälinen valuuttarahasto IMF siltä vaativat. Niinköhän nähdään kohta aika, jolloin Portugalista puhutaan suorastaan EU:n mallioppilaana?

Tavalliset portugalilaiset tuskin rakastavat valtion säästöohjelmia, kun heidän elintasonsa on muutoinkin unionin alhaisimpia. Kansalaisten protestimielialan paljastaa alhainen äänestysprosentti, joka jäi alle 60:n.

Kreikassa poliittinen valta on sosialisteilla kuten Portugalissakin sunnuntain vaaleihin saakka. Pääministeri Jose Socrates ja hänen puolueensa kokivat nyt murskatappion, ja valta palautuu sosiaalidemokraateille, jotka Portugalissa ovat keskustaoikeistolaisia, ja heitä tukevalle pienemmälle oikeistopuolueelle CDU:lle. Uudeksi pääministeriksi nouseva Pedro Passos Coelho saa parlamenttiin tukevan enemmistön ja voi toteuttaa puolueensa valmisteleman kunnianhimoisen valtiontalouden tervehdyttämisohjelman.

Parhaansa yritti myös Socrates samansuuntaisin eväin, mutta poliittinen voima puuttui. Vaalitappion jälkeen hän lupaa lojaalisti tukea keskustaoikeistolaisen hallituksen toimille. Suomessa puolueitten on tätä nykyä mahdotonta sopia kansallisesti yhtenäisestä EU-linjasta. Kansainvälisten rahoittajien puristukseen joutuneessa Portugalissa poliittiset riidat on pakko jättää parempiin aikoihin.

Portugalin rauhoittuminen rauhoittaa myös Suomen sisäpolitiikkaa. Nyt odotetaan, koska kreikkalaiset ymmärtävät ottaa oppia portugalilaisista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Komea palkinto uurastajille

Wincapita oli oppitunti siitä, ettei rikos kannata

Liikkumisen kynnystä viisasta madaltaa

Vastuullinen yritystoiminta

Mieli maassa – ja taivaassa

Kansakoulun kirjaston lainausjonossa jonkun Adolf Hitlerin kanssa

Kauppakeskus pääsee pitkälle sijainnillaan

Ristiriitaisuudet riivaavat henkilöautoilla ajavia

Pythagoraan lause pysyy

Puhtaus on puoli ruokaa?

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.