Portugali ryhdistäytyy

Suomesta katsoen Euroopan unionin eteläiset Välimeren jäsenmaat näyttävät yksiltä ja samoilta huikentelijoilta. Sitä ne eivät kuitenkaan ole.

Velkoihinsa sortuneet kreikkalaiset protestoivat päivä päivältä yhä äänekkäämmin vaadittavia säästöjä vastaan. Sen sijaan portugalilaiset kävivät viikonvaihteessa kaikessa rauhassa vaaliuurnille ja vaihtoivat maalleen hallituksen, joka aikoo toteuttaa vielä tiukempaa budjettikuria kuin EU, Euroopan keskuspankki ja Kansainvälinen valuuttarahasto IMF siltä vaativat. Niinköhän nähdään kohta aika, jolloin Portugalista puhutaan suorastaan EU:n mallioppilaana?

Tavalliset portugalilaiset tuskin rakastavat valtion säästöohjelmia, kun heidän elintasonsa on muutoinkin unionin alhaisimpia. Kansalaisten protestimielialan paljastaa alhainen äänestysprosentti, joka jäi alle 60:n.

Kreikassa poliittinen valta on sosialisteilla kuten Portugalissakin sunnuntain vaaleihin saakka. Pääministeri Jose Socrates ja hänen puolueensa kokivat nyt murskatappion, ja valta palautuu sosiaalidemokraateille, jotka Portugalissa ovat keskustaoikeistolaisia, ja heitä tukevalle pienemmälle oikeistopuolueelle CDU:lle. Uudeksi pääministeriksi nouseva Pedro Passos Coelho saa parlamenttiin tukevan enemmistön ja voi toteuttaa puolueensa valmisteleman kunnianhimoisen valtiontalouden tervehdyttämisohjelman.

Parhaansa yritti myös Socrates samansuuntaisin eväin, mutta poliittinen voima puuttui. Vaalitappion jälkeen hän lupaa lojaalisti tukea keskustaoikeistolaisen hallituksen toimille. Suomessa puolueitten on tätä nykyä mahdotonta sopia kansallisesti yhtenäisestä EU-linjasta. Kansainvälisten rahoittajien puristukseen joutuneessa Portugalissa poliittiset riidat on pakko jättää parempiin aikoihin.

Portugalin rauhoittuminen rauhoittaa myös Suomen sisäpolitiikkaa. Nyt odotetaan, koska kreikkalaiset ymmärtävät ottaa oppia portugalilaisista.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Sähkölaskun ale ei ole varma

Uudet rauhanmahdollisuudet Ukrainassa

Synkistelyn sijasta tarvitaan tutkimusta ja innovaatioita

Sydämen lisäksi pään on oltava mukana

Tahmean äidin omatunto – näin annan lapsilleni mallin mykkäkuurosta älypuhelimen jatkeesta

Voi käydä ihan hyvinkin

Luonto kiittää vieraslajin kitkemisestä

Talous hallitsee politiikan agendaa lähivuodet

Jotkut ovat väärässä

Ohisalo ja hallitusvastuu ohjaavat järkivihreyteen

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.