Portugalin verosopimus oli pakko lopettaa

Viime viikonloppuna tuli odotettu uutinen, kun valtiovarainministeriö tiedotti Portugalin sitoutuneen uuteen verosopimukseen Suomen kanssa. Portugaliin muuttaneiden yksityisen sektorin työeläkeläisten eläkkeet menevät verolle niin nopeasti kuin mahdollista.

Vanhan verosopimuksen mukaisesti myös työeläkkeiden päälle maksettavat johtajaeläkkeet ovat voineet olla verosta vapaita.

Kansalaisten kiukku kasvoi ennennäkemättömiin mittoihin, kun viime lokakuussa paljastui, että Keskon entinen pääjohtaja Matti Halmesmäki, Rautaruukin entinen toimitusjohtaja Sakari Tamminen, Nokian Renkaiden entinen toimitusjohtaja Kim Gran sekä useiden muiden suuryhtiöiden entiset johtajat olivat muuttaneet kirjansa Portugaliin.

Erityisen paljon kansalaisia ärsyttivät Portugaliin muuttaneiden kommentit, joiden mukaan he katsovat maksaneensa työuransa aikana kylliksi veroja.

Jo aikaisemmin Suomi on neuvotellut verosopimuksen uusiksi myös Espanjan kanssa. Ranskan kanssa Suomi on vasta käynnistelemässä neuvotteluja (Ilta-Sanomat 25.4.).

Aikanaan Suomella oli verosopimus myös Marokon kanssa. Kun sopimus päättyi, suomalaiset muuttivat maasta pois.

Portugalin sopimus oli lopetettava, vaikka kymmenien miljoonien eurojen veromenetykset eivät ole niin suuria, että niiden avulla valtiontalous tasapainottuisi. Sopimus oli neuvoteltava uusiksi oikeudenmukaisuussyistä.

Yhteiskuntamoraalin näkökulmasta on välttämätöntä, että eläkeläiset ovat edes näennäisesti samalla viivalla verottajan edessä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Varovaisuus paikallaan Suomen avautuessa

Toivomuksia perhejuhlien järjestäjille

Hidastamisen hyvät puolet saisivat jäädä

Itärata uhkaa jäädä hankekisan takamatkalle

Puijolla merkkejä liike-elämästä

Kolme ohjetta alkuihin ja loppuihin – Laske arvet ja ystävät, mutta älä hätäänny

Epätoivoinen Trump yhä arvaamattomampi

Ahaa-hetkiä etymologian parissa

Matkailun alasajo olisi hätävarjelun liioittelua

Ahaa-hetkiä etymologian parissa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.