Positiivinen yllätys

Valtakunnansovittelija Juhani Salonius ilmestyi jokin aika sitten huolestuneena televisioruutuun. Kokenut työmarkkinamies piti Ylen uutisten haastattelussa selvänä, että kuljetusalalla ei päästä uuteen työehtosopimukseen ilman valtakunnansovittelijan apua.

Moni muukin kuin Salonius olisi voinut veikata samaa. SAK:laisen AKT:n ja työantajien neuvottelukulttuuri on ollut riitainen. Miesmuistiin työntekijäliitto ja työnantajat eivät ole pystyneet omin voimin suoriutumaan tärkeimmästä tehtävästään.

Onneksi kaikki ei suju työmarkkinoillakaan samalla tavalla kuin aina ennen. Kuin vaivihkaa autoliikenteen neuvotteluissa saavutettiin torstai-iltana neuvottelutulos uudeksi työehtosopimukseksi. Lopullinen onnistuminen selviää vasta AKT:n järjestökäsittelyssä.

Neuvottelutulos kuitenkin syntyi ja vieläpä kaksi viikkoa etuajassa. Mallia saisivat nyt ottaa kaikki muut alat, joiden sopimukset ovat vielä auki.

Kahden vuoden sopimuskaudella työntekijät saavat noin 12 prosentin korotukset. Se on melko paljon verrattuna vuoden lopulla tehtyihin sopimuksiin. Ehkä se kertoo, miksi neuvottelutulokseen yllettiin jo nyt.

Toisaalta: ehkä vielä ilman uutta sopimusta olevissa työntekijäliitoissa ymmärretään, että lakkoilemalla ei ole mahdollisuutta päästä todella merkittävästi viime syksyä parempiin sopimuksiin.

Vielä ennen kesää odotetaan uutta sopimusta paperi- ja selluteollisuuteen. Ilmapiiri neuvotteluille ei ole hyvä Stora Enson ratkaisujen jälkeen. Osapuolilta toivoisi kuitenkin malttia. Rettelöimällä umpisolmut eivät ole ennenkään auenneet.