Postin pitää parantaa keskeistä osaamistaan

Posti on saanut paljon piiskaa toiminnastaan viime kuukausina. Yleensä aihetta on ollut, mutta ei aina. Esimerkiksi torstainen episodi Demokraatti-lehden kadonneen painoksen metsästyksessä oli kaikesta päätellen uutisankka.

Painosta oli epähuomiossa laitettu toimitukseen tarkoitetut lehdet kakkospostina lähetettävien lehtien sekaan. Näin toimitus ei saanut keskiviikkoista postiaan. Päätoimittaja tietysti tiedusteli muun painoksen kohtaloa. Kun Posti ei kyennyt vastaamaan, missä Demokraatin lehtiniput ovat, päätoimittaja teki johtopäätöksen: ne ovat hukassa. Todellisuudessa ne olivat torstaina matkalla tilaajille eri puolille Suomea normaalin aikataulun mukaan, noin 7,5 miljoonan muun postilähetyksen seassa.

Uutisankka ei hävitä sitä tosiasiaa, että Postilla on kroonisia ongelmia toiminnassaan. Yksi selitys on se, että sairauslomien osuus on yli kuusi prosenttia Postin säännöllisen työajan tunneista. Kun toimintaa on viritetty mahdollisimman kustannustehokkaaksi, sairastuville jakajille on vaikea saada tuuraajia. Jos yhdellä jakajalla on tuhat lähetystä hoidettavanaan, sairastuminen ja vaikeus saada tuuraaja vaikuttavat laajalla alueella. Sairaustapaukset selittävät myös sitä, että jakeluhäiriöt vaihtavat jatkuvasti paikkaa.

Parasta olisi, että Posti kykenisi uuden lain puitteissa sellaiseen päätöksentekoon, joka turvaa yleispalvelukirjeiden viisipäiväisen jakelun niillä alueilla, joilla ei ole sanomalehtien varhaisjakeluverkkoa. Sen turvaamiseksi tuskin on viisasta rakentaa nurmikonleikkuu- tai lumenluontipalveluja, vaan viisaampaa olisi keskittyä logistiikkapalvelujen parantamiseen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Hajaannus alkaa uskontotunnilta

Koulu on työyhteisö siinä missä mikä muu tahansa

Savon yrityksillä lupaavia hankkeita

Keski-Suomella on kyynärpäät korkealla

Puheet kovenevat työtaistelu-uhan alla

Vuoden urheilija-listani on kääntynyt vuosi vuodelta enemmän joukkueurheilun suuntaan

Putin johtaa Venäjää hamaan tulevaisuuteen

Tämän päivän Pepit maailman reunoilla

Demokraateilla haussa paras haastaja Trumpille

Vesilinnut avun tarpeessa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.