Postin toiminta kärjistää jakelun ongelmia

Posti julkisti marraskuun lopussa uudet hinnastot, jotka sisältävät tuntuvia hinnankorotuksia lehtien ja kirjeiden jakeluhintoihin. Medialiitto moitti tuoreeltaan, että Postin oman Postiset-mainoslehtisen hinnat eivät sen sijaan nouse lainkaan. Operaatio vaikuttaa pahemman kerran siltä, että Posti kampittaa kilpailijoitaan, jotta oma tuote menestyisi. Lähivuosina jakelun liikevaihto laskee selvästi nopeammin kuin kustannukset. Niin on käynyt tähänkin saakka jo pitkään. Se on oikeastaan itsestäänselvää, kun digitalisaation seurauksena jaettavia lehtiä ja kirjeitä on vähemmän, mutta maantiede ei muutu. Kirjepostin volyymi laskee kymmenen prosentin vuosivauhtia ja sanomalehtienkin volyymi lähes yhtä kiivaasti.

Tämän hetken asetelmassa hankalaa on se, että Postin hinnoittelu on eriytynyt jo aikaisemmin aivan omiin sfääreihinsä verrattuna muuhun posti-, jakelu- ja kuriiritoimintaan. Kun hintojen kehitystä seurataan vuodesta 2010 lähtien, Postin hinnat ovat nousseet keskimäärin 47 prosenttia, mutta muiden ainoastaan 11 prosenttia. Pulmat johtuvat Postin kaksoisroolista. Kyse on valtionyhtiöstä, jolla on jo lähtökohtaisesti ainakin jonkinlainen tuotto-odotus. Toisaalta Postilla on laissa määritelty velvoite tuottaa palveluja kansalaisille. Roolit ovat keskenään ristiriitaiset.

Jakelussa suurimmat ongelmat kohdistuvat haja-asutusalueelle, mutta myös kaupungeissa ja taajamissa jakelussa olisi remontoitavaa. Ei ole mitään järkeä siinä, että sanomalehdet huolehtivat itse varhaisjakelusta, sitten Posti hoitaa postin päiväjakelun ja kenties vielä yksityinen jakeluyhtiö jakaa mainospostia. Laatikolla käydään liian monta kertaa. Parasta olisi, jos päiväposti tulisi aamulla varhain sanomalehden mukana. Haja-asutusalueella on taas erilaisia kuljetuksia, joita olisi viisasta hyödyntää sanomalehtien ja postin jakelussa. Lisäksi kuljetuksissa olisi parasta keskittyä aamujakeluihin iltojen sijasta.

On arvioitu, että nykyisellä jakelujärjestelmällä pää tulee vetävän käteen lähivuosina. Pahimmassa tapauksessa palvelutaso laskee, vaikka hintoja nostettaisiin rutkasti ja vaikka valtio hövelisti tukisi.

Jakelutoimintojen järjestämistä uudenlaisten kilpailuttamisten kautta on syytä pohtia vakavasti. Vaihtoehtoja on karkeasti arvioiden vähintään kolme. Posti jaetaan kahtia erityispalveluyhtiöksi ja markkinaehtoisesti toimivaksi yhtiöksi. Erityispalveluyhtiö huolehtii jakelun kilpailuttamisesta alueittain. Toinen vaihtoehto on antaa kilpailuttaminen Viestintäviraston huoleksi. Kolmannen vaihtoehdon mukaan maakunnat voisivat toimia jakelun järjestäjinä. Posti ei sen sijaan sovellu kilpailuttajaksi. Se on jo nähty. Kun kilpailutus kohdistuu vain yleispalvelukirjeiden jakeluun eli alle viiteen prosenttiin postinkantajan koko jakelurepusta, on selvää, että toimialan kustannuskuorma ei sillä kevene.

Vapaalle tiedonvälitykselle ja siten demokratialle jakelukysymys on kohtalokas. Kevään eduskuntavaalien jälkeen Posti tehtävineen onkin ajateltava kokonaan uusiksi rakenteita myöten.

JSN on antanut tästä jutusta langettavan päätöksen. Lue päätös tästä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Komea palkinto uurastajille

Wincapita oli oppitunti siitä, ettei rikos kannata

Liikkumisen kynnystä viisasta madaltaa

Vastuullinen yritystoiminta

Mieli maassa – ja taivaassa

Kansakoulun kirjaston lainausjonossa jonkun Adolf Hitlerin kanssa

Kauppakeskus pääsee pitkälle sijainnillaan

Ristiriitaisuudet riivaavat henkilöautoilla ajavia

Pythagoraan lause pysyy

Puhtaus on puoli ruokaa?

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.