Potkut naisjohtajalle

Me suomalaiset hyrisemme tyytyväisestä, jos joku meikäläinen menestyy maailmalla. Ja mikä ettei: aivan yhtä lailla menettelevät omiensa kanssa myös muut kansakunnat - erityisesti ruotsalaiset.

Moni suomalainen on noussut suureen arvoon läntisessä naapurimaassamme. Näitä onnistuneita on erityisesti kulttuurielämässä, mutta myös tieteen, talouden tai urheilun aloilla.

Mutta aina on myös hetkiä, jolloin suomalaiset eivät pääse tanssimaan ruusuilla. Juuri nyt Ruotsissa kohistaan Ruotsin tamperelaisjuurisen syrjintäasiamiehen Katri Linnan saamista potkuista. Porvarillisen hallituksen integraatioministeri Erik Ullenhag ei tosin jättänyt Linnaa tyhjän päälle, vaan siirsi hänet erityistehtäviin selvittämään Ruotsin romaniväestön ongelmia.

Syrjintävirastossa on kytenyt pitkään tyytymättömyys Katri Linnaa kohtaan. Henkilökunnan jatkuva napina on kantautunut myös viraston ulkopuolelle, ja sen seurauksena syrjintäasiamies nimettiin taannoin Ruotsin huonoimmaksi johtajaksi. Alaisten mukaan hänen johtamistapansa on sekava ja päättämätön. Linnan kerrotaan myös jakaneen estottomasti ja yksilöimättä moitteita viraston väelle.

Katri Linna itse ei näe vikaa johtamistyylissään. Hänen mielestään henkilöstön kokemat ikävyydet johtuvat viraston uudelleenjärjestelystä. Se työ on nyt päätöksessään ja sen myötä tilanne kaikin puolin hallinnassa.

Suomesta katsoen Linnan potkuissa ei ole kyse välttämättä henkilöstä, vaan laajemmasta näkemyserosta suomalaisten ja ruotsalaisten yrityskulttuurien välillä. Erityisesti ruotsalais-suomalaista telejätti Telia-Soneraa luotaessa nähtiin, miten Suomen tyyli ei ole Ruotsin tyyli. Ruotsalaisilla työpaikoilla rakastetaan palavereja ja pitkiä keskusteluja, kun taas Suomessa etusijalle asetetaan tehokkuus.

Maassa maan tavalla. Yhteispohjoismaisilla työmarkkinoilla kannattaa pyrkiä herraksi Suomeen ja alaiseksi Ruotsiin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Keski-ikäänliukuja

Isoja riskejä Iranin jaUSA:n uhittelussa

Kuopion seutu avautuu ruokamatkailulle

Ilmasto pysyy mielessä – Kunnatkaan eivät seuraa toimettomina sivusta

Grilli ei kuulu joukkoon

Eropiikki aina, kun Räsänen puhuu kirkosta

Yliopistojen todistusvalinta johtaa uusiin ongelmiin

Kannattaako metsien jatkuva kasvatus?

Väki keskittyy Kuopiossakin

Uusi nelivuotiskausi alkamassa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.