Potkut naisjohtajalle

Me suomalaiset hyrisemme tyytyväisestä, jos joku meikäläinen menestyy maailmalla. Ja mikä ettei: aivan yhtä lailla menettelevät omiensa kanssa myös muut kansakunnat - erityisesti ruotsalaiset.

Moni suomalainen on noussut suureen arvoon läntisessä naapurimaassamme. Näitä onnistuneita on erityisesti kulttuurielämässä, mutta myös tieteen, talouden tai urheilun aloilla.

Mutta aina on myös hetkiä, jolloin suomalaiset eivät pääse tanssimaan ruusuilla. Juuri nyt Ruotsissa kohistaan Ruotsin tamperelaisjuurisen syrjintäasiamiehen Katri Linnan saamista potkuista. Porvarillisen hallituksen integraatioministeri Erik Ullenhag ei tosin jättänyt Linnaa tyhjän päälle, vaan siirsi hänet erityistehtäviin selvittämään Ruotsin romaniväestön ongelmia.

Syrjintävirastossa on kytenyt pitkään tyytymättömyys Katri Linnaa kohtaan. Henkilökunnan jatkuva napina on kantautunut myös viraston ulkopuolelle, ja sen seurauksena syrjintäasiamies nimettiin taannoin Ruotsin huonoimmaksi johtajaksi. Alaisten mukaan hänen johtamistapansa on sekava ja päättämätön. Linnan kerrotaan myös jakaneen estottomasti ja yksilöimättä moitteita viraston väelle.

Katri Linna itse ei näe vikaa johtamistyylissään. Hänen mielestään henkilöstön kokemat ikävyydet johtuvat viraston uudelleenjärjestelystä. Se työ on nyt päätöksessään ja sen myötä tilanne kaikin puolin hallinnassa.

Suomesta katsoen Linnan potkuissa ei ole kyse välttämättä henkilöstä, vaan laajemmasta näkemyserosta suomalaisten ja ruotsalaisten yrityskulttuurien välillä. Erityisesti ruotsalais-suomalaista telejätti Telia-Soneraa luotaessa nähtiin, miten Suomen tyyli ei ole Ruotsin tyyli. Ruotsalaisilla työpaikoilla rakastetaan palavereja ja pitkiä keskusteluja, kun taas Suomessa etusijalle asetetaan tehokkuus.

Maassa maan tavalla. Yhteispohjoismaisilla työmarkkinoilla kannattaa pyrkiä herraksi Suomeen ja alaiseksi Ruotsiin.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Media nopea, politiikka hidas

Enemmän lihaa ja perunaa

Jäävuoresta jää pinnan alle aikaisempaa vähemmän

Joukkoliikenteen kohtaloa on syytä pohtia laajasti

Hädässä halkio tutaan

Maailma on umpisolmussa

Hallituksen suurin urakka voi niukin naukin toteutua

Väestön keskittyminen ei ole luonnonlaki

Kilpailuttamisissa hinta ei voi olla ainoa valintaperuste

Lypsykoneessa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.