Premium Boardin murheellinen kohtalo

Juankosken tehtaan komea teollinen historia sai maanantai-iltana uusia surun sävyjä, kun Yleisradion MOT-ohjelma paljasti, millaisia ovat kartonkiyhtiö Premium Boardin oikeiden omistajien taustat.

Elokuuhun asti Juankoskella eli luulo, että kartonkitehtaan omistaisi ukrainalaislähtöinen Valeri Samoriz. Hän paljastui kuitenkin tuolloin bulvaaniksi. Paljastui myös riita omistuksesta. Yhä on epäselvää, kuka tai ketkä todellisuudessa omistavat tehtaan. Todellisina omistajina itseään pitävät muun muassa venäläinen Valeriy Teplenev ja armenialainen Artak Tovmasyan.

MOT kertoi, että Teplenevillä on ollut Venäjällä kolme erillistä projektia kolmella eri paikkakunnalla, joissa kussakin toimi yksi iso yritys. Hankkeet eivät onnistuneet, vaan yritykset kaatuivat konkurssiin ja jälkeen jäi kymmeniä miljoonia euroja konkurssivelkoja. Tovmasyanin historiasta MOT oli kaivanut tiedon, jonka mukaan parin vuoden takainen kavallusyritys venäläisessä pankissa olisi onnistuessaan hyödyttänyt juuri Tovmasyania.

Se toiveikkuus, jonka Stromsdal Oyj:n konkurssin jälkeen Premium Board synnytti, on aikaa sitten poispyyhkäisty. On äärimmäisen epätodennäköistä, että kartonkitehdas käynnistyisi ja alkaisi tuottaa hyvinvointia koillissavolaisille nykyisten omistajien aikana.

Ivaan tai vahingoniloon ei ole syytä, vaikka Premium Boardin pelastusyritykset ovat tuoneet jo yli 10 miljoonan euron tappiot valtiolle ja kaupungille. On ymmärrettävää, että kaupunki yritti löytää keinoja jatkaa tehtaan toimintaa. Kirves vain osui kiveen. Oppi tästä kaikesta on, että kunnissa on aina syytä olla varuillaan, kun joku esiintyy messiaana.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Moraalin kulmakivet

Sähkön hinta jatkaa nousua vielä pitkään

Keskitytkö enää mihinkään?

Trump lietsoo kahtiajakoa vaalit jo mielessään

Vakaus on tärkeintä

Ollako vai eikö olla, ja miten lähteä?

Jäsenkato vaikeuttaa kaikkea kirkon toimintaa

Kuopion keskustaan mahtuu lisää asukkaita

Tekopyhyyden epikriisi

Ohtaansalmen jakokulma

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.