Presidentin asema nousee vaaliteemaksi

Tasavallan presidentti Tarja Halonen on parin viime viikon aikana ollut tiheästi julkisuudessa. Helsingin Sanomissa tammikuun viimeisenä päivänä julkaistussa haastattelussa hän yllättävän suorin sanoin moitti kokoomusta siitä, ettei puolue ole päässyt oli vuoden 2006 presidentinvaalien tuloksesta, vaan yrittää kampittaa häntä. UP-uutispalvelun haastattelussa sen jälkeen Halonen arveli, että presidentin asema perustuslaissa nousee teemaksi seuraavissa eduskuntavaaleissa.

Melkoinen mielenkiinto kohdistui myös lauantaina Yleisradion TV1:n Ykkösaamuun, jossa presidentti Halonen oli haastateltavana. Suorassa televisiohaastattelussa presidentti kuitenkin oli varsin varovainen, selvästi varovaisempi kuin kahdessa edellä mainitussa haastattelussa. Halonen ei suoraan haastanut puolueita, vaikka hänen käsityksensä pyrkimyksestä vähentää presidentin valtaoikeuksia tulivat nytkin selvästi esiin.

Halosen ryöpsähdyksenomainen esiintyminen julkisuudessa johtunee juuri viimeksimainitusta asiasta. Ministeri Christoffer Taxellin komitea jätti kuluneella viikolla eripuraisen mietintönsä perustuslain uudistamisesta. Halonen haluaa osallistua perustuslaista käytävään keskusteluun ja siihen hänelle luonnollisesti on täysi oikeus.

Ykkösaamussa Halonen muun muassa sanoi, että hän on puolustanut presidentin nykyistä asemaa jo kansalta saamansa mandaatin vuoksi. Tämä on oleellinen näkökulma. Presidentti valitaan suoralla kansanvaalilla ja suurin osa suomalaisista haluaa, että presidentillä on myös valtaa.

Hämmennystä erityisesti kokoomuksessa on herättänyt se, että presidentin ja hänen entisen puolueensa sosiaalidemokraattien perustuslakikannat ovat hyvin samanlaiset. Taxellin komiteassa SDP:n edustajat Johannes Koskinen ja Heli Paasio hyväksyivät komitean tärkeimmät esitykset yhdessä keskustan ja kokoomuksen kanssa. SDP puolueena ei kuitenkaan vielä ole ottanut kantaa esityksiin.

Yksi syy tähän on SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtajan Eero Heinäluoman mukaan se, että puolue ensin haluaa nähdä hallituksen esityksen. Heinäluoma on perustellut tätä sanomalla, että hallituksen esitykset ovat viime aikoina poikenneet parlamentaaristen komiteoiden tai työryhmien esityksistä. Tämän perustelun presidentti Halonen toisti Ykkösaamun haastattelussa.

SDP:n puoluetoimistossa ja eduskuntaryhmässä todennäköisesti suunnitellaan, että presidentin valtaoikeuksista tehdään yksi ensi vuoden eduskuntavaalien tärkeimmistä teemoista. Tässä puolue saa selvää tukea presidentiltä, niin kuin jo edellä todettiin. Ykkösaamussa tätä kysymystä ei käsitelty.

Perustuslain uudistaminen on poliittisesti hyvin herkässä vaiheessa. Tässä asiassa presidentin pitäisi olla korostetun varovainen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Komea palkinto uurastajille

Wincapita oli oppitunti siitä, ettei rikos kannata

Liikkumisen kynnystä viisasta madaltaa

Vastuullinen yritystoiminta

Mieli maassa – ja taivaassa

Kansakoulun kirjaston lainausjonossa jonkun Adolf Hitlerin kanssa

Kauppakeskus pääsee pitkälle sijainnillaan

Ristiriitaisuudet riivaavat henkilöautoilla ajavia

Pythagoraan lause pysyy

Puhtaus on puoli ruokaa?

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.