Presidentinvaalista uhkaa tulla SDP:lle pannukakku

Kansanedustaja Jutta Urpilaisen (sd.) torstainen ilmoitus olla pyrkimättä SDP:n presidenttiehdokkaaksi oli tyylikkäästi muotoiltu perheenäidin päätös (Demokraatti 23.2.). Urpilainen, 41, kuuntelee omantuntonsa ääntä, mikä nyt tarkoittaa hänelle vapaa-ajan viettämistä miehensä ja lapsensa kanssa.

Kun Urpilainen ikään kuin lohduttaen kertoo tietävänsä, että puolueessa on sopivia ehdokkaita useita, hän antaa todellisuutta ruusuisemman kuvan puolueen tilanteesta.

Viime aikoina on alkanut näyttää siltä, että Eero Heinäluoma, 61, ei ole enää lainkaan innostunut ehdokkuudesta, vaan häntä on alkanut ennemminkin viehättää jonkinlainen vanhemman valtiomiehen asema puolueessa keskustan Seppo Kääriäisen tapaan.

Uskottava SDP:n presidenttiehdokas voisi olla Suomen Pankin pääjohtaja Erkki Liikanen, 66, jonka ehdokkuuden pieni este on se, että hänen toinen seitsenvuotiskautensa pääjohtajana päättyy 2018 kesällä. Hänen ehdokkuutensa olisi kyllä hieno palvelus puolueelle.

Periaatteessa on mahdollista, että puolueen puheenjohtajan Antti Rinteen, 54, on ryhdyttävä itse presidenttiehdokkaaksi. Vaihtoehto tuskin on mieluinen, sillä Rinne vaikuttaisi ulkopoliittiselta kokemukseltaan aivan noviisilta ehdokasjoukossa, johon kuuluvat Sauli Niinistön lisäksi ainakin Pekka Haavisto (vihr.), Matti Vanhanen (kesk.) ja Merja Kyllönen (vas.). Todennäköisesti myös perussuomalaiset asettavat oman ehdokkaansa.

Ehdokas on oltava, sillä kuten Timo Soini (ps.) on sanonut, puolue ilman ehdokasta putoaa kuukausiksi politiikan kovasta julkisuudesta. Sellaiseen ei ole varaa, sillä seuraavat eduskuntavaalit ovat jo huhtikuussa 2019.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Ensimmäisen ja viimeisen välissä

Lapinlahden hieno perinne ansaitsee katsojien tuen

KHO:n katselmus Kuopiossa on paikallaan

Ikäihminen, ota loppukiri ja nauti!

Virheeni tekevät minusta minut – "10 000 tapaa, jotka eivät toimi"

Kuopion keskustan ilme kirkastuu nopeasti

Lääkäreillä pitää olla velvoitteet julkiselle puolelle

Videot ovat tulleet jäädäkseen

Lobbarirekisteri lisää median vastuuta

Kolmikannan tehoja mitataan nyt numeroilla

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.