Presidentinvaalit lisäävät SDP:n ahdinkoa

Pääoppositiopuolueelle nolosti kannatuksen laskuun päättyneiden kuntavaalien jälkeen SDP:n tuskien taival jatkuu presidentinvaalien ehdokasasettelussa. Kun kentän suosikkiehdokas, kansanedustaja Jutta Urpilainen kieltäytyi helmikuussa, palautui haku alkupisteeseen. Nyt haravoidaan jo kertaalleen kieltäytyneitä. Heistä suosituin on entinen puheenjohtaja Eero Heinäluoma, jonka nimeää parhaaksi vaihtoehdoksi kahdeksan kahdestatoista piirijohtajasta (SS 13.4.).

Ongelma Heinäluoman tai muun haastajan kannalta ei ole vain se, että istuva presidentti Sauli Niinistö olisi jatkokautta hakiessaan ylivoimainen ennakkosuosikki. Pahinta on, että vaalitappioiden putken myötä tunnelma puolueessa on vaisu ja usko vasta uudelleen valittuun puheenjohtajaan Antti Rinteeseen koetuksella. Kahdestatoista piirijohtajasta vain neljä antaa Rinteelle varauksettoman tukensa kuntavaalien jälkeen (SS 11.4.). SDP on jumissa limbossa, jossa puheenjohtajan välitön vaihdos tuntuu hätiköidyltä mutta näkymä tulevaan on kovin harmaa.

Näköalattomassa ilmapiirissä presidentinvaalien pelastajalle riittää työntöä mutta tehtävään vähän vetoa. Ehdolle lähtiessään politiikan konkari Heinäluoma tekisi todellisen palveluksen puolueelle.

Asetelma on niin epäsuotuisa, että siitä voi hyvällä tahdolla löytää jopa mahdollisuuksia. Paavo Lipposen heikko äänisaalis edellisissä presidentinvaaleissa oli SDP:lle järkytys, mutta enää pieni kannatus ei sitä olisi. Heinäluoma tai joku muu ehdokas voi osallistua kisaan tavallaan ilman paineita. Harva syyttäisi velvollisuudentunnosta lähtevää vajaasta tuloksesta, vaan tarjolla olisi jopa sympatiaa.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Tuleeko meistä ikinä aikuisia?

Kirje pysäyttää kiireessä

Suhde Venäjään jakaa Euroopan populisteja

Metsälain määräyksiä voi olla syytä tarkistaa

Voihan Vilkku sentään

Kauppasota voi laajeta talouskriisiksi vahingossa

Fiksut ruokakaupat auttavat asiakasta

Perusteita olisi pienentää Finnpulpia

Viisigee shakkinappulana

Työstä palautumiseen tarvitaan myös lepopäiviä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.