Presidentit poikkiteloin

Ei riittänyt, että Irlannin kansan enemmistö sanoi ei Euroopan unionin perusrakenteita ja toimintaa uudistavalle Lissabonin sopimukselle.

Unionin 27 jäsenmaan hallituksen ja muun poliittisen valtakoneiston kannattaessa sopimuksen hyväksymistä ovat useammatkin valtionpäämiehet asettuneet nyt yllättäen sopimuksen jarrumiehiksi.

Puolan presidentin Lech Kaczynskin kielteinen kanta ei tullut yllätyksenä, kun muistetaan hänen ja hänen pääministerinä toimineen kaksoisveljensä Jaroslawin aiempi suhtautuminen unionin yhteiseen politiikkaan. Oudompaa oli, että myös Tshekin presidentti Vaclav Klaus alkoi asetella esteitä Lissabonin sopimuksen tielle, vaikka sopimus menisi läpi maan parlamentissa.

Kaikkein suurin ällistys on ollut, että myös unionin suurimman ja vahvimman jäsenmaan Saksan presidentti Horst Köhler ei ole halukas allekirjoittamaan liittopäivien hyväksymää sopimusta vielä tässä vaiheessa. Hän ei sinällään ole sopimusta vastaan vaan haluaa odottaa Saksan valtiosääntöoikeuden ratkaisun sopimuksesta jätettyyn valitukseen.

Saksan presidentistä on oltu tähän saakka sitä mieltä, että hänen tehtävänsä on lähinnä muodollinen, ja että siihen ei liity todellista valtaa. Luulo ei ole näköjään edelleenkään tiedon väärti. Sopivalla hetkellä, sopivan asian tullen presidentti voi nousta myös Saksassa hyvin keskeiseen asemaan. Sen Köhlerin ulostulo osoittaa.

Saksan liittohallituksen edustajat eivät ole huolissaan enempää oman kuin naapurimaittensakaan presidenttien vastahangasta vaan uskovat, että Lissabonin sopimus kyetään viemään läpi koko unionissa tietyn kypsyttelyn jälkeen. Puolassakaan tilanne ei ole toivoton, koska uusi pääministeri Donald Tusk on huomattavasti yhteistyöhenkisempi kuin presidentti Kaczynski.

Mutta kaikkinensa presidenttien kapina irlantilaisten rinnalla on aika harvinainen ja erikoinen tapaus unionin historiassa.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Grilli ei kuulu joukkoon

Eropiikki aina, kun Räsänen puhuu kirkosta

Yliopistojen todistusvalinta johtaa uusiin ongelmiin

Kannattaako metsien jatkuva kasvatus?

Väki keskittyy Kuopiossakin

Uusi nelivuotiskausi alkamassa

Keskusta kulkee kohti sukupolvenvaihdosta

Raha ei takaa vaalionnea, mutta yleensä auttaa

Varaus ei takaa menestystä

Hoiva-alalla olisi tekeville töitä tarjolla

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.