Presidentit poikkiteloin

Ei riittänyt, että Irlannin kansan enemmistö sanoi ei Euroopan unionin perusrakenteita ja toimintaa uudistavalle Lissabonin sopimukselle.

Unionin 27 jäsenmaan hallituksen ja muun poliittisen valtakoneiston kannattaessa sopimuksen hyväksymistä ovat useammatkin valtionpäämiehet asettuneet nyt yllättäen sopimuksen jarrumiehiksi.

Puolan presidentin Lech Kaczynskin kielteinen kanta ei tullut yllätyksenä, kun muistetaan hänen ja hänen pääministerinä toimineen kaksoisveljensä Jaroslawin aiempi suhtautuminen unionin yhteiseen politiikkaan. Oudompaa oli, että myös Tshekin presidentti Vaclav Klaus alkoi asetella esteitä Lissabonin sopimuksen tielle, vaikka sopimus menisi läpi maan parlamentissa.

Kaikkein suurin ällistys on ollut, että myös unionin suurimman ja vahvimman jäsenmaan Saksan presidentti Horst Köhler ei ole halukas allekirjoittamaan liittopäivien hyväksymää sopimusta vielä tässä vaiheessa. Hän ei sinällään ole sopimusta vastaan vaan haluaa odottaa Saksan valtiosääntöoikeuden ratkaisun sopimuksesta jätettyyn valitukseen.

Saksan presidentistä on oltu tähän saakka sitä mieltä, että hänen tehtävänsä on lähinnä muodollinen, ja että siihen ei liity todellista valtaa. Luulo ei ole näköjään edelleenkään tiedon väärti. Sopivalla hetkellä, sopivan asian tullen presidentti voi nousta myös Saksassa hyvin keskeiseen asemaan. Sen Köhlerin ulostulo osoittaa.

Saksan liittohallituksen edustajat eivät ole huolissaan enempää oman kuin naapurimaittensakaan presidenttien vastahangasta vaan uskovat, että Lissabonin sopimus kyetään viemään läpi koko unionissa tietyn kypsyttelyn jälkeen. Puolassakaan tilanne ei ole toivoton, koska uusi pääministeri Donald Tusk on huomattavasti yhteistyöhenkisempi kuin presidentti Kaczynski.

Mutta kaikkinensa presidenttien kapina irlantilaisten rinnalla on aika harvinainen ja erikoinen tapaus unionin historiassa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Hyökkäyksiä karjataloutta vastaan ei pidä hyväksyä

Amerikkalaiset vaihtuivat venäläisiin

Ystävyys ei ole pakollista

Työhuone, tuleva innovaatio

Taas näyttää, että kyllä britit nyt lähtevät EU:sta

Saalistilastoista löytyy ikäviä viestejä

Kaunis tragedia

Unelma, joka ei toteudu

Hoitojonoja puretaansoten ohituskaistalla

Jalkapallon EM-kisahuuma yltyy kotikatsomossa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.