Presidentti savupiipun tilalla

Sosiaalidemokraattien entisen puheenjohtajan Eero Heinäluoman valinta puolueen eduskuntaryhmän johtoon on tuonut demareiden toimintaan uutta rytmiä, niin kuin Jutta Urpilainen junailemaansa operaatiota perustelikin.

Rytminvaihdoksesta joutui ensimmäisenä kärsimään Sauli Niinistö, joka potkittiin mustelmille eduskunnan puhemiehen vaalissa. Demarit eivät tosin tanssineet puhemiehenpolkkaa yksinään.

Keskusta ja kokoomus sekosivat askeleissaan, kun demareita Christoffer Taxellin perustuslakikomiteassa edustaneet Johannes Koskinen ja Heli Paasio yhtäkkiä huomasivatkin, että he eivät voineetkaan allekirjoittaa sitä, minkä olivat jo allekirjoittaneet.

Ilmeisesti Heinäluoma päätti, että demarit kytkevät perustuslakiuudistuksen vaalijärjestelmän uudistamiseen. Muutenkin demarit haluavat ensin katsoa millaisen lakiesityksen hallitus Taxellin komitean pohjalta antaa. Nykyisistä presidentin valtaoikeuksista SDP ei halua tinkiä.

Tähän saakka Taxellin komitean kaltaisia laajoja parlamentaarisia valmisteluelimiä on perusteltu sillä, että niissä voidaan hakea yksimielisyyttä suurissa asioissa. Ilmeisesti tällaisesta valmistelusta on SDP:n mielestä luovuttava.

Kuluneella viikolla SDP julkisti ulko- ja turvallisuuspoliittisen jaostonsa raportin. Heinäluoman johtaman jaoston raportissa otetaan kantaa Natoon ja Suomen mahdolliseen Nato-jäsenyyteen.

Raportissa todetaan, että Yhdysvallat on sotilasliiton ylivoimaisesti tärkein jäsenmaa, jolla on globaaleja intressejä kaikkialla maailmassa. Siksi Nato-jäsenyyden ydin onkin demarinäkemyksen mukaan "nähtävä juuri liittoutumisena Yhdysvaltain kanssa".

Olisikohan asia nyt aivan näin yksinkertainen?

Vaalikausittain tapahtuvaa turvallisuuslinjamme arviointia ja päivitystä on kuitenkin SDP:n mielestä syytä jatkaa. Suomi tekee päätöksensä itsenäisesti ja tämä tunnustetaan myös muualla. Sen vuoksi raportissa asetetaan kyseenalaiseksi, "onko Nato-option erillinen, jatkuva julistaminen enää tarpeellista".

Nato-option kyseenalaistamisen lisäksi raportissa ei ole kovin paljon uutta. Lähivuosien kannalta oleellisempaa oli puheenjohtaja Urpilaisen kommentti, jonka mukaan "turvallisuusympäristössä tai omassa puolustusajattelussamme ei ole näköpiirissä sellaisia muutoksia, jotka antaisivat aiheen muuttaa Suomen nykyistä kantaa Nato-jäsenyyteen ensi vaalikaudella".

Realiteetti on, että Suomen kanta ei muutu, jos yksikin kolmesta suuresta puolueesta on sitä mieltä. SDP toisin sanoen päätti, että muutosta ei ainakaan seuraavaan viiteen vuoteen tule. Eipä sitä tainnut kukaan odottaakaan.

Samalla Urpilainen kannusti kansalaisia keskustelemaan Nato-jäsenyydestä ennen ensi vuoden eduskuntavaaleja. Se onkin SDP:n turvallisuuspoliittisen sanoman pihvi: ryhdytään keskustelemaan itsestäänselvyyksistä, jotta huomio kääntyisi pois puolueen avuttomuudesta muiden asioiden edessä.

Demareiden tärkeimmiksi eduskuntavaaliteemoiksi näyttävät nousevan presidentin valtaoikeuksien puolustaminen ja Suomen Nato-jäsenyys, jota yksikään eduskuntapuolue ei ole esittänyt. Niistä on turvallista keskustella, koska kansan enemmistö on samaa mieltä demareiden kanssa.

Paljon vaikeampi demareiden on vastata kysymyksiin, joita esittävät paperityöläiset vaikkapa Kymenlaaksossa ja kohta ilmeisesti myös Varkaudessa: Miksi savupiippu toisensa jälkeen lakkaa sauhuamasta ja ihmiset jäävät ilman työtä? Mitä SDP tekisi, että näin ei kävisi?

Demareilla ei ole näihin kysymyksiin vastauksia, koska niitä ei ole muillakaan puolueilla. Vapaita markkinoita ei voi kahlita poliittisilla päätöksillä, koska silloin ei olisi vapaita markkinoita.

Muiden puolueiden tavoin demaritkin joutuvat osoittamaan viisikymppisille paperityöläisille call centerin ovea.

Sitä on vaikea sanoa ääneen. Helpompaa on keskittyä presidenttiin ja Natoon.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Hengitähän hyvä ihminen välillä – Kiireestä ja hötkellyksestä on tullut uusi kansantauti

Suometsillä on valtava merkitys hyvivointivaltiolle

Yhteistyö on voimaa varkaiden narauttamisessa

Siirrymmekö Eriksen aikakauteen?

Kuopio säästää – joitakin hankkeita pitää lykätä tai unohtaa ne kokonaan

Keskusta puhuu hallituksessa kuin oppositiossa

Sunnuntain vaaleissa pelissä oikeusvaltio ja sananvapaus

EU on oma sisämarkkinamme

Kiinalaiset eivät pelasta meitä

Rauhansopimus tuotti Nobel-palkinnon

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.