Presidenttipelistä vauhtia EU-vaaleihin

Vappu ei enää pitkiin aikoihin ole ollut juhlapäivä, jolloin poliittisia puheita pitävät vain vasemmistopuolueiden ja ammattiyhdistysliikkeen johtajat. Myös porvaripuolueet huomasivat jo kohta kolme vuosikymmentä sitten, että työväen, ylioppilaiden ja kevään juhla sopii hyvin myös niiden oman poliittisen sanomansa julistamiseen.

Tänä vappuna keskusta onnistui keräämään suurimmat huomiopisteet. Temppu onnistui, kun keskustan johtomiehet, puheenjohtaja Matti Vanhanen ja puoluesihteeri Jarmo Korhonen, ryhtyivät julkisuudessa pelaamaan presidenttipeliä.

Vanhanen toivoi omassa vappupuheessaan, että Tarja Halosen toisen presidenttikauden jälkeen presidentiksi valittaisiin keskustalainen nainen. Vanhanen ei maininnut oman suosikkiehdokkaansa nimeä, mutta Korhosella ei estoja ollut. Hän sanoi vappuaamuna julkaistussa keskustan verkkolehden haastattelussa suoraan, että sopiva ehdokas olisi keskustan entinen puheenjohtaja, europarlamentaarikko Anneli Jäätteenmäki. Keskustajohtajien samanaikainen esiintyminen samassa asiassa tuskin oli sattuma. Uskottavampaa on, että kyse on yhteisesti sovitusta poliittisesta manööveristä, jonka syitä on mielenkiintoista pohtia.

Vanhanen itse on jo aikaisemmin sanonut, että hän ei tähtää keskustan presidenttiehdokkaaksi vuoden 2012 vaaleissa. Tämä on helppo ymmärtää: vuoden 2006 presidentinvaaleissa Vanhanen menestyi heikosti. Hän ei lähde toista kertaa samaan mankeliin.

Kuka sitten voisi olla keskustan ehdokas? Nimiä on mainittu. Esillä ovat olleet ainakin keskustan entinen puheenjohtaja ja pääministeri Esko Aho ja komissaari Olli Rehn. Myös Jäätteenmäkeä on jo esitetty.

On tietenkin mahdollista, että Vanhanen ja Korhonen ovat yhteisissä pohdinnoissaan päätyneet siihen, että Jäätteenmäki olisi kolmikosta paras ehdokas tietojensa ja taitojensa, mutta myös kansansuosionsa vuoksi. Siksi he ovat lähteneet nostamaan Jäätteenmäkeä hyvin aikaisessa vaiheessa. Keskustan ehdokas nimettäneen vasta syksyllä 2011 eli kahden ja puolen vuoden kuluttua.

Toinen mahdollisuus on, että nostamalla Jäätteenmäen nimen voimakkaasti mukaan presidenttipeliin keskustan johtokaksikko haluaa iskeä kaksi kärpästä yhdellä iskulla. Voisiko olla niin, että Vanhanen ja Korhonen haluavat tällä tavalla tuoda uutta sähköä kesäkuun EU-vaaleihin, joissa Jäätteenmäki on ehdokkaana?

Presidentinvaalit kiinnostavat suomalaisia äänestäjiä enemmän kuin eduskunta- tai kuntavaalit, EU-vaaleista puhumattakaan. Jos EU-vaaleista kuitenkin onnistuttaisiin tekemään jonkinlaiset presidentinvaalien esivaalit, suomalaiset saattaisivat edes hiukan innostua.

Ja jos suuri joukko äänestäjiä innostuisi Vanhasen ja Korhosen esityksestä, Jäätteenmäen äänimäärä voisi kasvaa suureksi. Se taas pelastaisi keskustan, mutta samalla Vanhasen ja Korhosen pinteestä, johon reilu tappio EU-vaaleissa heidät veisi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Hengitähän hyvä ihminen välillä – Kiireestä ja hötkellyksestä on tullut uusi kansantauti

Suometsillä on valtava merkitys hyvivointivaltiolle

Yhteistyö on voimaa varkaiden narauttamisessa

Siirrymmekö Eriksen aikakauteen?

Kuopio säästää – joitakin hankkeita pitää lykätä tai unohtaa ne kokonaan

Keskusta puhuu hallituksessa kuin oppositiossa

Sunnuntain vaaleissa pelissä oikeusvaltio ja sananvapaus

EU on oma sisämarkkinamme

Kiinalaiset eivät pelasta meitä

Rauhansopimus tuotti Nobel-palkinnon

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.