Professorikato uhkaa tutkimuksen laatua

Professoriliiton keväällä julkistaman palkkaselvityksen mukaan kokoaikaisten professorien määrä vähenee Suomen yliopistoissa huolestuttavaa tahtia. Viime vuonna heitä oli yhteensä alle 1 900, mikä on 70 vähemmän kuin edellisvuonna. Vuodesta 2009 professorikunta on ohentunut 500:lla eli yli viidesosalla. Kokoaikaisia virkoja ei myöskään ole paikattu osa- tai määräaikaisuuksilla vastaavassa suhteessa.

Uutissuomalaisen (30.6.) haastattelemat rehtorien ja professorien edustajat toteavat, että taustalla vaikuttaa yliopistojen vuosia jatkunut tiukka taloustilanne. Sen sijaan arviot tulevasta poikkeavat.

Suomen yliopistojen rehtorineuvoston puheenjohtajan Keijo Hämäläisen mukaan vakinaistamispolku johtaa jatkossa suoranaiseen professoribuumiin. Professoriliiton toiminnanjohtaja Tarja Niemelä puolestaan epäilee, menettely on osaltaan syynä kokoaikaisten virkojen katoon.

Puhtaan säästämisen ohella professorikunta on kaventunut strategisen tiedepolitiikan seurauksena. Aiemmista monialayliopistoista on siirrytty tiukasti profiloituun, huippututkimuksen terävään kärkeen keskittyvään malliin. Erikoistuminen on tuottanut myös tuloksia. Esimerkiksi Itä-Suomen yliopisto sijoittui arvostetulla Shanghain listalla juuri sadan parhaan joukkoon ilmakehätutkimuksessa.

Suoritus kertoo, että yliopistossa on tehty paljon asioita oikein ja vieläpä kustannustehokkaasti. Yhtä lailla selvää on, että jatkuvalla säästämisellä ei suomalainen tiedekään voi kauan menestyä kansainvälisessä kilpailussa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Ei saa laulaa Nurmijärvestä

Koronan torjunnassa ennakointi on viisautta

Kaikki maahantulijat koronatestiin

Saarikko ei perinyt keveintä ministerinsalkkua

Lukashenkon asemaan murtumia

Kunnat eivät lomauta opettajia ilkeyttään

Miten Suomi muuttuu, vai muuttuuko?

Kouluverkon suunnitteluun tarvitaan parempia ennusteita

Vihreissä jälleen vetoa hallituksesta oppositioon

Lyhennysvapaita aitoon tarpeeseen

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.