Propaganda Baltian huolena

Ukrainan kriisi on osoittanut, miten vahva vaikutus ylhäältä päin ohjatulla mediapropagandalla voi olla. Venäjän media on suurelta osin presidentti Vladimir Putinin hallinnon ohjausvallassa ja tuota ohjausvaltaa on käytetty sumeilematta hyväksi. Venäjällä Krimin valtaus nähdään isänmaalliseksi vastaiskuksi lännen fasisteja vastaan.

Venäläisen median vaikutus ei kuitenkaan rajoitu vain Venäjälle. Venäläisiä televisiokanavia katsellaan myös esimerkiksi Baltian maissa, joissa kaikissa venäjänkielisten kansalaisten osuus on suuri. Baltian maissa on huolestuttu yksipuolisesta kuvasta, jonka venäläinen media on osin saanut juurtumaan myös näiden maiden venäjänkieliseen väestöön.

Neljän nykyisen tai entisen päätoimittajan ryhmä ehdottaa, että EU vastaisi haasteeseen ja perustaisi journalistisesti riippumattoman venäjänkielisen televisiokanavan vastavoimaksi Venäjän medialle. Komission puheenjohtajalle José Manuel Barrosolle on allekirjoittanut myös Helsingin Sanomien entinen päätoimittaja Mikael Pentikäinen, joka pyrkii EU-parlamenttiin.

Onko EU kuitenkaan oikea taho venäjänkielisen televisiokanavan perustajaksi? Esitys nostaa mieliin muistoja kylmän sodan ajoilta, jolloin Euroopasta lähetettiin pääosin Yhdysvaltojen rahoittamaa radio-ohjelmaa rautaesiripun taakse. Vaikka kyse ei siitä olisikaan, EU:n tv-kanavaa pidettäisiin propagandaiskuna, ei journalistisen hankkeena.

Parempi tapa voisi olla, että Baltian maiden yleisradioyhtiöt yhdistäisivät voimansa ja perustaisivat yhteisen venäjänkielisen kanavan.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Kaikki ympäristökäyttäytymisen lajit

Kansa kuului Talvivaarassa

Penkkiurheilijan onnenpäivät alkavat

Talouden suhdanne ei ehkä kääntynytkään vielä

Vanhankissanpäivät

Pahat, rumat ja päästöttömät

EU:n on muodostettava oma ääni maailmanpolitiikassa

Soten kaatuminen närästäisi Pohjois-Savossa

Vienti rahoittaa hyvinvointia

Kun evoluutio meni pieleen

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.