Propaganda Baltian huolena

Ukrainan kriisi on osoittanut, miten vahva vaikutus ylhäältä päin ohjatulla mediapropagandalla voi olla. Venäjän media on suurelta osin presidentti Vladimir Putinin hallinnon ohjausvallassa ja tuota ohjausvaltaa on käytetty sumeilematta hyväksi. Venäjällä Krimin valtaus nähdään isänmaalliseksi vastaiskuksi lännen fasisteja vastaan.

Venäläisen median vaikutus ei kuitenkaan rajoitu vain Venäjälle. Venäläisiä televisiokanavia katsellaan myös esimerkiksi Baltian maissa, joissa kaikissa venäjänkielisten kansalaisten osuus on suuri. Baltian maissa on huolestuttu yksipuolisesta kuvasta, jonka venäläinen media on osin saanut juurtumaan myös näiden maiden venäjänkieliseen väestöön.

Neljän nykyisen tai entisen päätoimittajan ryhmä ehdottaa, että EU vastaisi haasteeseen ja perustaisi journalistisesti riippumattoman venäjänkielisen televisiokanavan vastavoimaksi Venäjän medialle. Komission puheenjohtajalle José Manuel Barrosolle on allekirjoittanut myös Helsingin Sanomien entinen päätoimittaja Mikael Pentikäinen, joka pyrkii EU-parlamenttiin.

Onko EU kuitenkaan oikea taho venäjänkielisen televisiokanavan perustajaksi? Esitys nostaa mieliin muistoja kylmän sodan ajoilta, jolloin Euroopasta lähetettiin pääosin Yhdysvaltojen rahoittamaa radio-ohjelmaa rautaesiripun taakse. Vaikka kyse ei siitä olisikaan, EU:n tv-kanavaa pidettäisiin propagandaiskuna, ei journalistisen hankkeena.

Parempi tapa voisi olla, että Baltian maiden yleisradioyhtiöt yhdistäisivät voimansa ja perustaisivat yhteisen venäjänkielisen kanavan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Lisää lääkäreitä

Hyökkäyksiä karjataloutta vastaan ei pidä hyväksyä

Amerikkalaiset vaihtuivat venäläisiin

Ystävyys ei ole pakollista

Työhuone, tuleva innovaatio

Taas näyttää, että kyllä britit nyt lähtevät EU:sta

Saalistilastoista löytyy ikäviä viestejä

Kaunis tragedia

Unelma, joka ei toteudu

Hoitojonoja puretaansoten ohituskaistalla

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.