Protesti jatkuu Lähi-idässä

Protestit jatkuvat useissa maissa Lähi-idässä eri vahvuisina. Siellä missä hallinto on hillitsemättömästi ja raa'asti ottanut yhteen kapinoivien väestömassojen kanssa, kuten Iranissa ja Libyassa, on se onnistunut hallitsemaan kuohunnan. Niissäkin maissa, joissa hallinnon vastainen kapinointi on ollut suhteellisen väkivallatonta, kuten Egyptissä ja Tunisiassa, ovat hallitsijoiden pakotetun poistumisen seuraukset vielä hyvin epävarmoja.

Ainoa mitä voidaan varmuudella sanoa on, että alue ei tule olemaan samanlainen kuin ennen protestien alkamista joulukuussa Tunisiassa.

Lähi-idän tapahtumat ovat yllättäneet monen maan tiedustelupalvelut, Lähi-idän asiantuntijat ja valtiotieteilijät. Mutta ovatko tapahtumat olleet niin odottamattomia kuin monet väittävät?

Voi kysyä, miten on mahdollista, että vallankumous ei syttynyt aiemmin. Lähes kaikissa Lähi-idän maissa on useiden vuosikymmenten ajan ollut autoritäärinen hallinto, joka on kieltänyt kansalaisiltaan perusoikeudet. Kuilu valtaapitävän luokan merkittävien taloudellisten etujen ja tuhlailevan elämäntyylin sekä turhauttavassa köyhyydessä elävien laajojen kansankerrosten välillä on entisestään syventynyt.

Arabimaailmassa on sata miljoonaa hyvin koulutettua nuorta, jotka ovat työttömiä tai omaa koulutustasoaan vastaamattomissa töissä, ja he ovat olleet kuin laukaisijaansa odottava pommi. Se laukesi, kun katkera tunisialaisnuori sytytti kehonsa soihduksi, joka levitti kuohunnan koko Lähi-itään. Facebookin ja Twitterin tapaiset sosiaaliset verkostot olivat tuuli, joka vauhditti liekkien levittämistä.

Libyassa Muammar Gaddafin sotilaat uhkaavat kukistaa kapinan keskustaksi tulleen Bengasin kaupungin. YK:n turvallisuusneuvoston perjantainen päätös määrätä Libyaan lentokieltoalue muuttanee kuitenkin tilannetta. YK:n päätös antaa USA:lle, EU:lle sekä sotilaallisia toimia epäröinneille arabimaille mandaatin puuttua Libyan asioihin.

Gaddafi on tähän asti tulkinnut länsimaiden passiivisuuden heikkouden merkiksi, ja se olisi voinut luultavasti rohkaista myöhemmin muitakin Lähi-idän raakoja diktatorisia hallintoja kuten Irania. Nyt kysytään, tulivatko kansainväliset päätökset liian myöhään.

On vaikeaa ennakoida, millainen Libya tulee olemaan, jos Gaddafi kaikesta huolimatta voittaa tai jos hänet lopulta pakotetaan eroamaan.

Siinä tapauksessa kysymys kuuluu, onnistuuko vallankumousliike perustamaan toimivan hallinnon maahan, jonka väestön uskollisuus omaa heimoa kohtaan on vahvempaa kuin lojaalisuus valtiota kohtaan. Tuleeko Libyasta uusi sekasortoinen valtio Somalian tai Afganistanin tapaan?

Odotusta Egyptissä Egyptissä Mubarakin hallinnon vastaiseen kapinaan osallistuneet ryhmät ja puolueet olivat yksimielisiä päämäärästä niin kauan kun kyse oli presidentin pakottamisesta luopumaan vallasta.

Nyt kun kyse on poliittisten ja taloudellisten uudistusten toteuttamisesta, esiin tulevat erilaiset intressit ja käsitykset siitä, miten päästä tavoitteeseen. Tilanne on monessa suhteessa epäselvä. Pitääkö esimerkiksi maata yhdessä väliaikaisen hallituksen kanssa johtava armeija lupauksensa jättää poliittinen areena kansan valitsemille poliitikoille presidentin- ja parlamenttivaalien jälkeen?

Toinen kysymys on, minkä osan ääriuskonnollisuudestaan tunnettu Muslimiveljeskunta saa uudessa hallinnossa. Liikkeen sisällä vallitsee erilaisia mielipiteitä siitä Egyptin tulevaisuudesta. Nuoremmat johtajat vaativat maltillisempaa ja pragmaattisempaa linjaa, mutta liikkeen lopullinen asenne on vielä epäselvä.

Hyökyaaltoja Vallankumouksen hyökyaallot ovat vyöryneet yli Lähi-idän. Jemenissä amerikkalaismielistä presidentti Ali Salehia painostetaan yhä voimakkaammin eroamaan, mikä voisi jättää jo aiemmin epävakaan valtion kaoottiseen olotilaan. Bahrainissa shiialainen enemmistö vaatii shiialaisen Iranin rohkaisemana, että sunnilainen monarkki Al Khalifa jättää valtaistuimensa.

Khalifan hallinto on suosinut selkeästi sunnivähemmistöä. Bahrainilla on tärkeä strateginen merkitys USA:lle, koska se sijaitsee lähellä Irania ja amerikkalaisilla on siellä viidennen laivastonsa tukikohta. Saudi-Arabia on lähettänyt joukkoja Bahrainiin tukeakseen maan sunnihallitsijaa, sillä on Saudi-Arabian etu, että maahan ei muodostu Iranin vaikutuksen alaista shiialaista hallintoa.

Myös Jordania, Marokko, Algeria ja Oman ovat saaneet huomata uudet tuulet.

Israelilaiset seuraavat jännittyneinä alueen tapahtumia. Jotkut pitäisivät parempana että israelilaiset tekisivät rauhanaloitteen tässä vaiheessa, toiset puoltavat odottavaa asennetta ja vastustavat konfliktin lopullista ratkaisemista nyt.

Pääministeri Benjamin Netanjahu aikoo tosin lähiaikoina antaa ehdotuksen Palestiinan valtiosta - tässä vaiheessa tosin vain väliaikaisten rajojen puitteissa, mihin liittyisivät takuut tulevista pysyvistä rajoista.

Tämä tuskin tyydyttää palestiinalaisia. Israelilaiset ovat järkyttyneitä viime viikolla Länsirannan Itamarissa tapahtuneen raakalaismaisen terrori-iskun takia, jossa kokonainen perhe murhattiin kotonaan.

Länsiranta rauhassa Länsirannalla on ollut suhteellisen rauhallista, mutta tiistaina Ramallahissa oli ensimmäinen suurempi mielenosoitus. Mielenosoittajat vaativat, että Gazan ja Länsirannan välinen konflikti on lopetettava, eikä presidentin- ja parlamenttivaaleja saa enää siirtää.

Presidentti Mahmoud Abbas tosin ilmoitti syksyllä pidettävistä presidentin- ja parlamenttivaaleista. Tämän päätöksen syynä on pidetty muun muassa halua välttää alueen tapahtumien voimistamaa kritiikkiä sitä kohtaan, että vaaleja on kerta toisensa jälkeen epädemokraattisesti lykätty.

On mahdollista, että palestiinalaiset aloittavat Israelin vastaisia suurmielenosoituksia egyptiläisten ja tunisialaisten esimerkin rohkaisemina. Tähän saakka Abbasin hallitus on onnistunut hillitsemään protestihalut.

Kirjoittaja on Israelissa asuva vapaa toimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Hyökkäyksiä karjataloutta vastaan ei pidä hyväksyä

Amerikkalaiset vaihtuivat venäläisiin

Ystävyys ei ole pakollista

Työhuone, tuleva innovaatio

Taas näyttää, että kyllä britit nyt lähtevät EU:sta

Saalistilastoista löytyy ikäviä viestejä

Kaunis tragedia

Unelma, joka ei toteudu

Hoitojonoja puretaansoten ohituskaistalla

Jalkapallon EM-kisahuuma yltyy kotikatsomossa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.