Protesti vauhditti Niinistön kannatusta

Eduskunnan puhemies Sauli Niinistön kansansuosio on tällä hetkellä suurempi kuin koskaan aikaisemmin. Syytäkään ei tarvitse hakea kaukaa: kansanedustajien protesti tiistaisessa puhemiehen vaalissa kääntyi itseään vastaan ja hedelmät korjasi Niinistö.

Lauantaina Savon Sanomissa ja eräissä muissa maakuntalehdissä julkistettu Taloustutkimus Oy:n tekemä tutkimus on järisyttävää luettavaa Niinistön poliittisille vastustajille. Peräti 45 prosenttia suomalaisista pitää Niinistöä parhaana vaihtoehtona tasavallan seuraavaksi presidentiksi.

Yli tuhat tutkimukseen osallistunutta äänioikeutettua suomalaista sai valita suosikkinsa 19 vaihtoehdon joukosta. Niinistö oli murskaavan ylivoimainen; kakkoseksi sijoittunut ulkoministeri Alexander Stubb keräsi 10 prosentin kannatuksen.

Tutkimus tehtiin kuluneella viikolla eduskunnan puhemiehen vaalin jälkeen. Viime viikonvaihteessa Niinistön kannatus niinikään Taloustutkimus Oy:n tekemässä ja Ylen uutisten julkistamassa tutkimuksessa oli yli 41 prosenttia. Tutkimukset eivät kuitenkin ole menetelmäerojen vuoksi suoraan vertailukelpoisia. Taloustutkimus Oy:n tulkinta on, että viikon aikana Niinistön suosio on suorastaan hypännyt ylöspäin.

Miksi Niinistö sitten on niin suosittu? Sitä kyselevät kiivaasti vaikkapa ne kansanedustajat, jotka tiistaina eivät puhemiehen vaalissa äänestäneet häntä. Niinistön kaltoin kohtelemien kansanedustajien mielestä Niinistö johtaa kuin Tuntemattoman sotilaan Lammio, ei niin kuin Koskela, vaikka kansa toisin luulee.

Niinistö saattaa huutaa ja itkettää. Hän on kärsimätön, jopa ylimielinen. Hän ei kuuntele, vaan vaatii. Ilmetty Lammio siis?

Ei suinkaan. Vertaus ei osu maaliin. Niinistö komentelee poliittista eliittiä, jollaiseksi tavalliset suomalaiset kansanedustajat mieltävät. Lammio höykytti rintamajermuja, Niinistö on herra, joka panee toiset herrat kuriin. Sellaiselle suomalaiset ovat aina taputtaneet, ja juuri se näkyy Niinistön huikeassa kansansuosiossa.

Toinen syy on Niinistön inhorealistinen näkemys taloudesta. Pitäisihän suomalaisten muistaa, että erään Mauno Koivistonkin presidenttitie päällystettiin lupauksilla kovista ajoista.

Kukaan ei kuitenkaan vielä osaa sanoa, mitä Niinistö kansansuosiollaan tekee. Hän on ainakin julkisesti suhtautunut empien presidenttiehdokkuuteen, jonka hän saisi kokoomukselta yhdellä päännyökkäyksellä. Jos Niinistö suostuisi ehdokkaaksi, muita halukkaita kokoomuslaisia ei löytyisi eikä puolueen tarvitsisi järjestää jäsenäänestystä.

Presidentinvaaleihin on kuitenkin aikaa kaksi vuotta. Niinistön mieli saattaa muuttua.

Niin saattaa muuttua myös kansan mieli. Eeva Kuuskoski oli 1990-luvun alkuvuosina tavattoman suosittu poliitikko, presidenttigalluppien ehdoton ykkönen. Hän pelasi korttinsa väärin. Mielenosoituksellinen ero hallituksesta oli hyppy poliittiseen unohdukseen, eikä Kuuskoski päässyt vuonna 1994 edes keskustan ehdokkaaksi.

Niinistön peleistä ja korteista on vaikea sanoa mitään. Pelaako hän edes mitään peliä?

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Kaikki lääkitykselle

Johtajapulmasta tulee pitkään imagotappiota

Energiamarkkinoilla on taas nähtävissä vaaran merkkejä

Suomen monitieteisin yliopisto

Malttia pöyristymisiin

Kuopion täytyy tarkastella menojakin kriittisesti

Rasismia eivoi voittaa valehtelulla

Pääministerit ja Itämeri

Kiitos talvi! – Ensin pieni flikflak-sarja, sitten ohjelmassa rintarauhasten sulatus

Postin kannattavuusei parane lakkoilulla

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.