Puhallus vailla vertaa

Suomalaisen Wincapita-pyramidihuijauksen arvellaan olevan Suomen suurin talousrikos. Suomalaishuijareiden tekemiset kalpenevat kuitenkin Yhdysvalloissa paljastuneelle pyramidihuijaukselle. Siellä Nasdaq-pörssin entisen puheenjohtajan Bernard Madoffin , 70, epäilleen hukanneen suurten yritysten ja varakkaiden yksityisten henkilöiden rahoja yhteensä 50 miljardia dollaria, eli lähes 38 miljardia euroa.

Suomessa Wincapita-johtaja Hannu Kailajärven , 46, ja ja hänen ydinryhmänsä epäillään suostutelleen noin 10 000 ihmisen sijoittamaan "valuuttakauppaan".

Todellisuudessa kyse ei ollut valuuttakaupasta. Poliisi epäilee Wincapita-johtajien keränneen ihmisiltä noin 100 miljoonaa euroa.

Tuomioistuimet ovat keskusrikospoliisin vaatimuksesta tehneet hukkaamiskieltoratkaisuja yli 15 miljoonan euron arvosta. Tämä on vasta jäävuoren huippu. Paljonko on rahaa piilossa - kivien alla, pankkitileillä, ties missä?

Madoffin ja Kailajärven johtamissa epäillyissä huijauksissa oli samanlaisia piirteitä. Jenkkipoliisin mukaan Case Madoff oli tyylipuhdas pyramidi. Samaa epäilee KRP Wincapitasta.

Pyramidihuijauksessa sijoittajalta haalitaan rahaa erikseen määriteltyä sijoituskohdetta varten. Pyramidiin myöhemmin tulleiden rahoista maksetaan tuotot, mutta vain aluksi.

Wincapitan miinaan ajoivat tavalliset ja rehelliset ihmiset.

Madoff kalasti isompia vonkaleita ja onnistui. Hän retkutti suursijoittajia, eläkeyhtiöitä ja pankkeja.

Revohka paljastui, kun Madoffin oma poika käräytti isänsä. Viranomaiset ovat toistaiseksi ymmällään, miten kaikki pääsi näin helposti tapahtumaan.

Yksi syy on selvä. Madoff tunnettiin paljastumiseensa asti kunniallisena, luotettavana ja rehellisenä sijoittajana. Hänen sijoituspalveluyrityksenä hoidossa oli 17 miljardin omaisuus, joka on hävinnyt taivaan tuuliin. Miehen omalla tilillä oli rahaa noin 300 miljoonaa dollaria.

Madoffilla oli kaksi uhria Suomessa. Nordea Henkivakuutus sijoitti epäsuorasti huijarirahastoon yhteensä 48 miljoonaa euroa, josta Nordea Suomen osuus oli reilut 11 miljoonaa euroa. Kauppalehti puolestaan kertoi OP-Pohjola-ryhmällä olevan Madoffin rahastoissa muutama miljoona euroa epäsuoria sijoituksia.

Yhdysvaltain liittovaltion poliisi FBI pidätti Madoffin. Tämä pääsi kuitenkin 10 miljoonan taalan takuita vastaan vapaaksi. Jälleen kerran amerikkalainen oikeusjärjestelmä ihmetyttää. Suomessa noin ison puhalluksen jälkeen epäilty pysyisi visusti kiven sisässä vähintään oikeudenkäyntiin saakka.

Madoffin iskun kohteiksi joutuivat muun muassa ohjaaja Steven Spielbergin ja nobelisti Elie Weiselin säätiöt. Niiden toiminnan jatkuminen on epävarmaa.

Madoff pystyi näin suureen huijaukseen, koska hän kuului talousmaailman kermaan. Wall Street oli hänen toinen kotinsa. Tämän jälkeen herää kysymys, onko vastaavia pommeja kytemässä jossakin muualla. Ihme, jos ei olisi.

Wincapita-pyramidihuijauksen pääepäilty Hannu Kailajärvi on Madoffiin verrattuna pikkutekijä. Yhteistä miehille on kuitenkin, että he ovat keränneet ympärilleen paljon vihamiehiä ja -naisia.

Esimerkiksi Kailajärven henkeä on epäsuorasti uhattu median verkkosivukeskusteluissa. Huijatut ihmiset haluavat rahansa takaisin.

Tunteet käyvät erittäin kuumina. Ei ole ihme, että pääepäillyt juoksevat pakoon koko ajan.

Poliisi sai Kailajärven kiinni Ruotsissa. Muutkin pääepäillyt istuvat pian kaltereiden takana.

Kiihkeimmille yksityisille Wincapita-johtajien jahtaajille voisi antaa viisaan neuvon: Älkää sortuko oman käden oikeuteen. Poliisi, syyttäjä ja tuomioistuin hoitavat tässäkin tapauksessa työnsä niin kuin oikeusvaltiossa on tapana.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Keski-ikäänliukuja

Isoja riskejä Iranin jaUSA:n uhittelussa

Kuopion seutu avautuu ruokamatkailulle

Ilmasto pysyy mielessä – Kunnatkaan eivät seuraa toimettomina sivusta

Grilli ei kuulu joukkoon

Eropiikki aina, kun Räsänen puhuu kirkosta

Yliopistojen todistusvalinta johtaa uusiin ongelmiin

Kannattaako metsien jatkuva kasvatus?

Väki keskittyy Kuopiossakin

Uusi nelivuotiskausi alkamassa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.