Puhdasta kyytiä jo 2015

Neljä suurta autonvalmistajaa ilmoitti viime torstaina, että täysin päästötön ja käytännössä äänetön vetyauto on pian todellisuutta. Hankkeesta tekee uskottavan se, että voimansa ovat yhdistäneet nimenomaan Toyota, Hyundai, Daimler ja Honda, jotka ovat olleet viime vuosina edelläkävijöitä esimerkiksi sähköautojen kehityksessä.

Toyota lupasi ensimmäisen vetyautomallin vuoteen 2015 mennessä.

Autonvalmistajien mukaan autojen teknologia on jo valmis. Vaikeus piilee vedyn jakelun järjestämisessä.

Vetyautossa oleva polttokenno muuttaa vedyn ja hapen sähköksi ja lämmöksi. Auton voimanlähteen vety ja polttokennot muodostavat sähkömoottorin kanssa, joten vetyauto on sähköauto. Pakoputkesta tulee vesihöyryä.

Vetyautoja on testattu myös Pohjolan talviolosuhteissa. Tiettävästi 25 asteen pakkasessa vetyauto lähtee vielä käyntiin, mutta miten paljon auto silloin kuluttaa ja tarkeneeko kyydissä? Kysymyksiin on saatava vastaus ennen kuin vetyautoille voi ennustaa minkäänlaista tulevaisuutta. Sitä paitsi Suomessa pakkanen saattaa kiristyä 40 asteen kylmemmälle puolelle. Sellaisissakin olosuhteissa ihmisen pitää liikkua, vaikka ei mieli tekisikään.

Vetyautoista puhuttiin jo toistakymmentä vuotta sitten. Aina niiden tulo on viivästynyt. Toivottavasti ei viivästy enää.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Kaikki ympäristökäyttäytymisen lajit

Kansa kuului Talvivaarassa

Penkkiurheilijan onnenpäivät alkavat

Talouden suhdanne ei ehkä kääntynytkään vielä

Vanhankissanpäivät

Pahat, rumat ja päästöttömät

EU:n on muodostettava oma ääni maailmanpolitiikassa

Soten kaatuminen närästäisi Pohjois-Savossa

Vienti rahoittaa hyvinvointia

Kun evoluutio meni pieleen

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.