Puhdasta kyytiä jo 2015

Neljä suurta autonvalmistajaa ilmoitti viime torstaina, että täysin päästötön ja käytännössä äänetön vetyauto on pian todellisuutta. Hankkeesta tekee uskottavan se, että voimansa ovat yhdistäneet nimenomaan Toyota, Hyundai, Daimler ja Honda, jotka ovat olleet viime vuosina edelläkävijöitä esimerkiksi sähköautojen kehityksessä.

Toyota lupasi ensimmäisen vetyautomallin vuoteen 2015 mennessä.

Autonvalmistajien mukaan autojen teknologia on jo valmis. Vaikeus piilee vedyn jakelun järjestämisessä.

Vetyautossa oleva polttokenno muuttaa vedyn ja hapen sähköksi ja lämmöksi. Auton voimanlähteen vety ja polttokennot muodostavat sähkömoottorin kanssa, joten vetyauto on sähköauto. Pakoputkesta tulee vesihöyryä.

Vetyautoja on testattu myös Pohjolan talviolosuhteissa. Tiettävästi 25 asteen pakkasessa vetyauto lähtee vielä käyntiin, mutta miten paljon auto silloin kuluttaa ja tarkeneeko kyydissä? Kysymyksiin on saatava vastaus ennen kuin vetyautoille voi ennustaa minkäänlaista tulevaisuutta. Sitä paitsi Suomessa pakkanen saattaa kiristyä 40 asteen kylmemmälle puolelle. Sellaisissakin olosuhteissa ihmisen pitää liikkua, vaikka ei mieli tekisikään.

Vetyautoista puhuttiin jo toistakymmentä vuotta sitten. Aina niiden tulo on viivästynyt. Toivottavasti ei viivästy enää.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Tuleeko meistä ikinä aikuisia?

Kirje pysäyttää kiireessä

Suhde Venäjään jakaa Euroopan populisteja

Metsälain määräyksiä voi olla syytä tarkistaa

Voihan Vilkku sentään

Kauppasota voi laajeta talouskriisiksi vahingossa

Fiksut ruokakaupat auttavat asiakasta

Perusteita olisi pienentää Finnpulpia

Viisigee shakkinappulana

Viisuboikotti on lähellä antisemitismiä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.