Puheet kovenevat työtaistelu-uhan alla

Teollisuusliiton, Paperiliiton ja Ammattiliitto Pron viime sunnuntaina antama ilmoitus tammikuun lopulle ajoittuvista laajoista lakoista on lisännyt kierroksia työmarkkinakeskusteluun. Teknologiateollisuus nokitti jo alkuviikolla ilmoittamalla, että sen jäsenyritykset keskeyttävät Pron ay-jäsenmaksujen perinnän vastatoimena lakoille.

Suomen Yrittäjät toi kiistaan oman panoksensa torstaina julkistetussa gallupissa, jonka mukaan selvä valtaosa yrittäjistä katsoo, ettei ay-maksujen perintä kuulu työnantajille. Joulukuun alkupuoliskolla haastatelluista reilusta tuhannesta yrittäjästä vain yhdeksän prosenttia pitää maksujen keruuta yhä työnantajien tehtävänä.

Yrittäjien toimitusjohtajan Mikael Pentikäisen mukaan menettely on historiallinen jäänne tilipussien aikakaudelta.

Savon Yrittäjien hallituksen puheenjohtaja Tarja Arbélius puolestaan muistuttaa, että ammattiyhdistysliikkeeseen kuuluminen on työntekijän oma päätös.

Teknologiateollisuus perustelee perinnän keskeyttämistä moraaliselta kannalta niin, että jäsenmaksuilla rahoitetaan uhkaavaa työtaistelua, jota työnantaja ei voi olla tukemassa.

Tunnettu tosiasia on myös työmarkkinajärjestöjen tuottojen verovapaus, joka perustuu niiden yleishyödyllisyysmääritelmään. Vuosien saatossa alun perin työtaistelujen varalle kerätyistä jäsenmaksuista ja veroedusta on kertynyt valtavia omaisuusmassoja. Esimerkiksi miljardiluokan asuntosijoitusyhtiö Kojamo eli entinen VVO-yhtymä on ollut otsikoissa jättiosingoista, jotka ovat karanneet kauas ay-liikkeen alkuperäisestä tarkoituksesta.

Erilaisista kansalaisille, yrityksille ja järjestöille myönnetyistä veroeduista ja niiden keskinäisestä oikeudenmukaisuudesta on hyvä käydä aika ajoin perusteellista keskustelua. Luultavaa tietenkin on, ettei vihertävä kansanrintamahallitus lähde heikentämään ay-liikkeen asemaa lainsäädännössä.

Kovat puheet puolin ja toisin on myös ymmärrettävä ajallisessa ja asiallisessa yhteydessään osana neuvottelutaktiikoita. Reipas sananvaihto on hyvästäkin, jos se osaltaan auttaa sovinnon löytymistä ennen lakkoon ajautumista.

Kaikesta voidaan liittotasolla sopia, jopa 24 kiky-tunnin jatkamisesta, joskaan tuskin enää ilman erilliskorvausta. Sama koskee jäsenmaksuperintää, joka kuitenkin todennäköisesti pysyy sovun osatekijänä.

Maltille ja suhteellisuudentajulle on kosolti tarvetta työmarkkinaneuvottelujen jatkuessa. Kumpikaan osapuoli ei voi saavuttaa selkävoittoa, joten siihen ei kannata edes pyrkiä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Läheisten vihollisten sietämisestä

Kriisistä kestävyyskoe demokratioille

Hyvä aika lopettaa tupakointi

Koronarajoituksia monella tyylillä – covidiootti ei kielloista piittaa

Kalenteri tyhjenee kesätapahtumista

Koronakriisin sankareiden joukkoon pitää lisätä Yle

Vanhat turvauhat ovat katveessakin olemassa

Entä jos etäpalaverin keskelle ilmestyy appelsiinimehuhärdelli?

Savonlinnalla riittää uskoa tulevaan

Oppilailta ja opettajilta vaaditaan venymistä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.